Doporučujeme

U HRACÍHO STOLU. Hráči volili různou strategii, aby na nich nebylo poznat, jakou dostali od dealera kartu. Někteří měli na očích tmavé brýle, jiní na hlavě kapucu.

U HRACÍHO STOLU. Hráči volili různou strategii, aby na nich nebylo poznat, jakou dostali od dealera kartu. Někteří měli na očích tmavé brýle, jiní na hlavě kapucu. | foto: Dan Materna, MAFRA

V Hiltonu se hrál poker o miliony. Hráčům pomáhala relaxační hudba

  • 8
Šustění žetonů, u podlouhlých stolů sedělo 69 hráčů pokeru z celé Evropy. To byl v sobotu odpoledne první dojem, který člověk zaznamenal, když vešel do jednoho ze sálů v hotelu Hilton.

Právě v něm se odehrával turnaj v pokeru Unibet Open Prague 2010. Během několika desítek minut, kdy reportéři MF DNES byli v sále, se počet hráčů snížil na 65. Hrálo se dlouho do sobotní noci a do nedělního finále nakonec usedlo jen devět nejlepších.

O kolik se hrálo

Vítěz: 157 tisíc eur
2. 101 tisíc eur
3. 67 tisíc eur

4. 48 800 eur
5. 37 700 eur
6. 25 800 eur

"Celkem se letos do turnaje přihlásilo 424 účastníků. Nejsilnější zastoupení tvořili hráči z Česka, Dánska, Švédska a Nizozemska. Mezi hráči tu bylo možné zahlédnout třeba i Miss Belgie nebo finského moderátora pořadu o pokeru Jussiho Heikelu. Zatímco miss vypadla hned první den, moderátor vydržel až do druhého dne turnaje," prozradil Ladislav Wiedermann z pořádající herny Unibet.

Hráči, kteří se do soutěže přihlásili, nemuseli prokazovat stupeň znalosti hry, důležitá byla jen povinnost složit při zápisu 1 650 eur. "To je maximum, se kterým hráč musí počítat, že prohraje. Dopředu ví, že o statisíce nepřijde. Za částku si nakoupí deset tisíc bodů v žetonech, a jak s nimi naloží, už je jen na něm," vysvětlil dále Wiedermann. Ten, kdo vyhraje, si nakonec odnese domů víc než sto padesát tisíc eur, a to je pro hráče v sále dostatečná motivace.

Jeden z nejlepších českých hráčů – Jan Škampa – si z jednoho podobného turnaje odnesl v přepočtu přes sedmnáct milionů korun. Taková částka pak za mnohahodinovou absolutní koncentraci určitě stojí.

Tváře pokerových hráčů za černými brýlemi

Kdo by pod vlivem různých filmů z hráčského prostředí očekával při příchodu do Hiltonu konzervativně oblečené hráče, byl by zklamán.

Všichni muži, často velmi mladí, sotva osmnáctiletí (žen bylo mezi přihlášenými hráči údajně asi jedno procento), byli ve sportovním oblečení. Někteří měli na uších sluchátka, v kterých, jak prozradil Wiedermann, mívají nahranou buď relaxační hudbu, či mluvené slovo. "Je to proto, aby se mohli absolutně koncentrovat a nic z venkovního prostředí je nerozptylovalo. Z výrazu tváře či rozšířených zorniček by totiž protihráč mohl odhadnout, jakou kartu právě do ruky dostali," řekl Wiedermann.

U HRACÍHO STOLU. Hráči volili různou strategii, aby na nich nebylo poznat, jakou dostali od dealera kartu. Někteří měli na očích tmavé brýle, jiní na hlavě kapucu.Na začátku turnaje Unibet Open Prague 2010 obdržel každý z hráčů žetony zhruba za 50 tisíc korun.

Tím vysvětlil i druhý úkaz – totiž to, že mnozí hráči měli přikryté oči černými slunečními brýlemi, nechyběli ani ti, co si přikryli před zraky spoluhráčů kapucemi celou hlavu.

Hra je však nemilosrdná, a tak to málokomu ke konečné výhře pomohlo.

Do finálové devítky se letos probojovali tři Češi. Ten nejzkušenější a velký favorit na celkového vítěze, Jan Škampa, se umístil nejlépe z nich – na třetím místě. Hlavní výhru ve výši tři a tři čtvrtě milionu korun si odnesl Fin Henri Ojala, následován Němcem Ninem Ryschawým.


  • Vybrali jsme pro Vás