Doporučujeme

Wayne Rooney je pro Manchester United klíčovým hráčem. Bez něj jde hra o stupeň níž. I to můžete vzít v potaz, když plánujete vsadit na zápas Manchesteru.

Wayne Rooney je pro Manchester United klíčovým hráčem. Bez něj jde hra o stupeň níž. I to můžete vzít v potaz, když plánujete vsadit na zápas Manchesteru. | foto: AP

Škola sázení: Jak sázet na fotbal? V úvahu musíte vzít mnoho faktorů

  • 4
Nejpopulárnějším a nejsázenějším sportem na světě je fotbal. Miliony sázkařů každý víkend tipují výsledky z celého světa. Co všechno ale do tipu zahrnout? Přečtěte si, jak sázet na fotbal.

Každý sázkař má své metody, jak se před uzavřením sázky rozhodnout. Někomu stačí, že je jeden tým výš v tabulce než druhý, jiný hledí na formu týmu v posledních zápasech, třetí hledá informace o zraněných hráčích. Co všechno tedy zvážit?

Forma

"Za relevantní se tak považuje posledních pět výsledků"

Fotbal - jako většina ostatních sportů - nabízí z hlediska sázkaře dva základní přístupy. Matematický a informační. Asi neexistuje objektivní vyhodnocení, každý věří na něco jiného, a pravda je někde uprostřed.

Matematika reflektuje pozici v tabulce, poslední výsledky nebo třeba převahu týmu v zápase. Obecně platí, že důležitost výsledku klesá s dobou uplynulou od zápasu. Za relevantní se tak považuje posledních pět výsledků, samozřejmě nikoliv přes sezónní přestávky (ačkoliv týmy, jejichž kádr zůstal pohromadě, často začínají v podobné formě, jako končily).

Nicméně ani výsledky nezahrnují vše. Vyhrál Manchester United gólem z ofsajdu v sedmé minutě nastavení? Měla Barcelona 70procentní držení míče, ale díky oraništi nedala dát gól a remizovala? Je lepší porazit tři soupeře ze dna tabulky 5:0, nebo získat tři body za tři remízy s týmy, které by měly hrát o titul? Jak to vyhodnotit a co zahrnout dále?

Škola sázení

Nový pravidelný seriál na serveru iDNES.cz navazuje na podzimních deset dílů, ve kterých jste se s kurzovými sázkami seznamovali. -čtěte zde

V jarní části vám expert přibližuje, jak sázet na jednotlivé sporty.

Dnešní díl:
Jak sázet na fotbal?

V dalších týdnech:
tenis, basketbal, házená, volejbal, anglické trio (golf, šipky, snooker), americký fotbal a baseball, zimní sporty, hokej, speciální sázky

Pokud jste poslední zápasy týmů ve zvažovaném tipu sami neviděli, musíte se spolehnout na statistiky a popis jiných. To první má vyšší vypovídající hodnotu. Statistiky jako držení míče, počet střel na bránu a rohů ukazují poněkud víc než úsudek novináře a jeho editora, kterým se některé šance mohly subjektivně zdát méně nebezpečné nebo na ně ve své reportáži neměli místo. Nakonec je tedy na vás, zda formu vezmete jen jako veličinu vyplývajících z několika čísel nebo přidáte i svůj pocit.

Někde uprostřed je pak historie. Jakou relevanci mají vzájemné zápasy týmů? Vzhledem k tomu, jak rychle se mění trenéři i kádry a mezi vzájemnými zápasy v ligových soutěžích je několikaměsíční díra, hraje tento faktor daleko menší roli, než si řada sázkařů myslí. Tedy do momentu, kdy se vám podaří identifikovat nějaký "psychologický komplex" jednoho týmu z druhého.

A nakonec je zapotřebí odhadnout průběhu utkání. Hráči, jejich motivace a hřiště - to jsou tři hlavní faktory. Navíc lze vzít v potaz minoritní faktory jako rozhodčí, délku cesty hostujícího týmu nebo třeba výjimečnou atmosféru tvořenou domácími fanoušky, která je obvykle zahrnutá ve "výhodě domácího prostředí". V anglické lize je tato výhoda vyčíslena na 23 procent - ve střetnutí dvou naprosto vyrovnaných týmů má ten domácí zhruba o čtvrtinu vyšší šanci na vítězství.

Základem ale zůstává správný odhad, s jakým přístupem hráči obou týmů nastoupí.

Domácí prostředí

"V anglické lize je výhoda domácího prostředí vyčíslena na 23 procent."

Sázkaři mají obecně tendence přeceňovat dopad zranění. Současné kádry fotbalových týmů jsou natolik vyrovnané, že jednoho padlého vojáka v poli rychle zastupuje druhý. Pokud se tedy nejedná o generály.

Identifikace klíčových hráčů a jejich absence může opravdu měnit rozložení sil. Takovým klíčovým hráčem je například Wayne Rooney. Po odchodu Cristiana Ronalda je to on, kdo táhne útok Manchesteru United. Bez něj jde hra o stupeň níž.

Sparťané si svého klíčového muže identifikovali kalkulací, podle které bez Tomáše Řepky jejich obrana dostává dvojnásobek gólů než s ním. Slávisté podobné počty neprovedli, ale jejich tabulkové postavení s Brabcem a bez něj taktéž o něčem vypovídá.

Kromě jiného o poměrech ve slavistickém zákulisí. Což může být další faktor, který lze zahrnout do rozhodování. Další z mnoha. Je jen na vás, jaký mix vyzkoušíte a jaký se vám v případě fotbalu osvědčí.


  • Vybrali jsme pro Vás