Doporučujeme

PROHRÁL VŠECHNY PENÍZE. Zapomněl na vlastní pravidla a začal sázet bez přípravy. Dlouhodobě takovým způsobem nejde vydělávat.

PROHRÁL VŠECHNY PENÍZE. Zapomněl na vlastní pravidla a začal sázet bez přípravy. Dlouhodobě takovým způsobem nejde vydělávat. | foto: Profimedia.cz

Škola sázení: Jak předejít závislosti? Důležitá jsou pravidla a disciplína

  • 8
Kurzové sázení není hazard, neboť výsledek lze ovlivnit vlastním úsudkem. Hazardem se ale stává, když hráč zapomene na vlastní pravidla a systém. Co dělat, aby se to nestalo?

V okamžiku, kdy hráči vypne mozek a tipuje jen pro pocit ze hry, se ze sázení stává jen hrací automat. Je sice možné vyhrát, nikoliv ovšem dlouhodobě vyhrávat. Každý hráč by proto měl mít disciplínu, aby dodržoval důležitá pravidla

Expert na léčbu závislostí Karel Nešpor připouští, že kurzové sázení nepřivádí do jeho skupin tolik klientů jako třeba automaty nebo kasína. Sázení není tolik interaktivní, aby ukojilo gamblerovu potřebu po rychlé akci (i když pravda, nástup internetu rychlost zásadně zvýšil).

Výhodu mají vrcholně disciplinovaní jedinci, kteří si nastaví mantinely a ty potom bez větších problémů dodržují. Většina normálních sázkařů si ale většinou musí nějakým režimem vzhledem k chytlavosti sázení pomoci. Nebo se smířit s tím, že čas od času v jejich účtech vznikne díra, se kterou nepočítali.

Chyby samotné se dají obvykle shrnout do tří hlavních proudů: hraní bez přípravy, touha získat zpět ztracené peníze nebo využití momentu, kdy se sázkař cítí jako neporazitelný. Všechny tři možnosti obvykle končí sázkou na nějaký šílený zápas, třeba v rámci peruánské fotbalové ligy, o kterém tipující vůbec nic neví.

Sázení, ilustrační fotoŠkola sázení

Přečtěte si všechny díly

Jediným benefitem takového utkání je fakt, že začíná za tři až pět minut, eventuálně že kurz je tak nízký, že implikuje neoprávněný pocit jisté výhry.

Dalším velmi častým narušením disciplíny je pak opuštění pravidel moneymanagementu (více ZDE) v momentu, kdy se sázkař dostane ke "100procentní tutovce", kterou by bylo "škoda nevyužít".

Každý sázkař si musí v rámci strategie nastavit pravidla individuálně. Musí je pak ovšem dodržovat.

Existují tipující, kteří sází jednou denně, a potom jen čekají na výsledky. Druhou možností je přístup, kdy si sázkař sepíše seznam pravidel (nesázím pod vlivem, nesázím míň než 15 minut před zápasem apod.). Defenzivní variantou smiřující se s vlastní slabostí je pak vytvoření "černého fondu", třeba ve výši 10 procent celého banku, do kterého schovává "úlety".

Jaká pravidla máte v sázení vy?

Podělte se s ostatními čtenáři o své zážitky ze světa sázek

Zásadní kapitolou sázkařské disciplíny je pak vedení kompletních sázkařských záznamů. Ty slouží jako možnost zpětného ohlédnutí, kde je možno s odstupem dohledat, kdy byla disciplína porušena, nebo kde jsou sázkařovy silné stránky a kdy by se naopak sázek měl vyvarovat.

K vedení těchto statistik existují speciální programy, postačí ale i obyčejný tabulkový procesor, nebo některá z volně dostupných internetových aplikací (např. spelboken.se).

Investor a obchodník Warren Buffett tvrdí, že jediné, co investor potřebuje, je zdravě racionální systém pro přijímání rozhodnutí a pak především schopnosti udržet emoce na uzdě tak, aby tento systém nenarušovaly. Vyměňte investora za sázkaře a máte potvrzení nutnosti disciplíny z úst nejbohatšího muže světa.


  • Vybrali jsme pro Vás