Doporučujeme

LIMITOVÁNÍ. Sázkaře limitování sázek irituje, sázkové kanceláře ho obhajují.

LIMITOVÁNÍ. Sázkaře limitování sázek irituje, sázkové kanceláře ho obhajují. | foto: Michal Šula, MAFRA

Nejsme dobročinná organizace, napsala Fortuna. Proč sázkovky tipující limitují?

  • 132
Pokud nejste ve světě kurzového sázení úplný zelenáč, tak už se vám to také nejspíš stalo. Sázková kancelář vám snížila vklad nebo dokonce nepřijala tiket. Proč tak sázkové společnosti postupují?

"Když se podívám na Vaši bilanci, vidím zde za posledních 14 dní zisk cca 60 tisíc ve Váš prospěch. Nepleťte si prosím sázkovou kancelář s dobročinnou organizací. Naším primárním cílem je peníze vydělávat. Ne je rozdávat sázejícím," dostal odpověď sázkař, který si u Fortuny stěžoval na to, že mu bookmakeři zamítají tikety.

Přitom tento sázkař, který si přeje zůstat v anonymitě, mezi největší odpůrce limitování sázek nepatří.

dále čtěte

Jaké články si ještě k tématu můžete přečíst

"Na limitování sázkové kanceláře právo mají. Dokonce mi to ani moc nevadí, přeci po nich nemůžeme chtít, aby nám vzali všechno, co chceme vsadit. Spíš mi vadí škatulkování - rozlišují podle toho, kdo tu sázku zadává," zoufal si tipující.

Jenomže sázkové kanceláře se brání: stejně by postupoval každý.

"Sázkové kanceláře bych přirovnal k pojišťovnám," vysvětloval Petr Šrain, tiskový mluvčí Fortuny. "V první řadě sama pojišťovna určuje, na jakou částku vám dům pojistí. Pokud dojde k povodni, dům vám sice pojistí, ale na nižší částku. A pouze domy, které stojí přímo u řeky a jsou zaplaveny opakovaně, už po několikerých záplavách odmítne pojistit."

Neznamená to ale, že by sázkovky nevzaly úspěšným sázkařům vůbec žádný tiket. Záleží, co na sázence je.

Michal HanákON-LINE

Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny, se čtenáři iDNES.cz nedávno diskutoval v on-line rozhovoru i o limitování sázek.

"Když bude takový sázkař tipovat zápasy Manchesteru United nebo Barcelony, určitě mu nehrozí, že by mu tiket byl limitován, na takovéto zápasy přijímáme sázky i za miliony. Ovšem když bude mít na tiketu tenisové challengery, na kterých před tím dvakrát vyhrál velké peníze a které navíc samy o sobě spadají mezi rizikovější podniky, tak se může stát, že mu sázka nebude přijata v plné výši. Záleží na bookmakerech, do jakého rizika ještě jsou ochotni jít," pokračoval Šrain.

Důvod je jednoduchý. Sázkové kanceláře jsou si totiž u velkých akcí a zápasů mnohem jistější, že mají kurzy nastavené správně. Jenomže už nemusí mít vždycky dobře vypsané kurzy třeba na malé tenisové turnaje někde na druhé straně planety.

"Existuje jedno pravidlo: čím víc sázkařů se dané soutěži věnuje, tím větší a ostražitější bude proti němu stojící armáda bookmakerů," poznamenal bookmaker Lukáš Vincent. "V překladu to znamená, že čím je daný sport a soutěž atraktivnější, tím menší šanci dlouhodobě uspět jednotlivec má." (viz článek v seriálu Škola sázení)

Bob (vlevo) a Mike BryanovéSázkař: Okradli mě

Český sázkař tvrdí, že ho sázková kancelář BetClic obrala o víc než milion korun. Společnost se brání: postupovali jsme podle řádu.

Úspěšní sázkaři to dobře vědí. A proto si vybírají menšinové události, které jim ale po několika úspěšných sázkách znemožňují sázet sázkové kanceláře.

"Každé sázkové kanceláři na světě se může stát, že kurzy na daný zápas nebude mít vypsané zcela přesně. Proto je kvalitní riskmanagement základním předpokladem toho, aby méně známé, tedy i rizikovější, podniky mohly být v nabídce. To i z toho důvodu, že u těchto soutěží existuje větší nebezpečí manipulace a bookmaker nikdy neví, jestli má sázkař pouze lepší informace, nebo s daným zápasem něco není úplně v pořádku," dodal Šrain.

"Když tedy sázková kancelář nepřijme tiket v plné výši, obvykle je to zkrátka proto, že nechce jít do neúměrného rizika. A toto riziko je samozřejmě u úspěšných hráčů větší než u jiných lidí."


  • Vybrali jsme pro Vás