Doporučujeme

Čísla, ruleta, hazard - ilustrační

Čísla, ruleta, hazard - ilustrační | foto: Profimedia.cz

Ministerstvo financí povolilo sázení na internetu

  • 38
Český hazard, ve kterém se ročně točí více než sto miliard, je opět o něco přístupnější. Ministerstvo financí poprvé v historii povolilo sázení prostřednictvím internetu. Vyhovělo tak žádostem pěti největších českých firem v oboru kurzových sázek - Sazka, Synot Tip, Fortuna, Tipsport a Chance.

"Ministerstvo tak reagovalo na současnou neudržitelnou situaci, kdy zahraniční subjekty již provozují sázkové hry přes internet, zatímco domácí subjekty povolení nedostaly," uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Rozdíl je však v tom, že zahraniční subjekty nemohou být ministerstvem financí regulovány. Neodvádí ani příslušné odvody a poplatky. "Domácí subjekty dle tohoto rozhodnutí naopak budou podléhat regulaci dle herního zákona a odvádět správní poplatky, odvody na státní dozor a část výtěžku musí použít na veřejně prospěšné účely," dodal Jakob.

Ještě před rokem přitom ministerstvo prosazovalo opak. Chtělo, aby zahraniční firmy nesměly provozovat internetové sázky na českém území. - čtěte MF připravuje zákaz internetových sázek i pro zahraniční firmy

"Ministerstvo financí stejně jako při schvalování videoloterijních terminálů nepostupuje v souladu se zákonem,"  řekl iDNES.cz Petr Vícha, senátor a starosta Bohumína (ČSSD), který nyní stojí za senátním návrhem loterijního zákona. Ten počítá se zákazem internetu.

"Rizikem je, že nemůžete stoprocentně zaručit, že nebude sázet osoba mladší 18 let. Lidé také více prohrají. Přístup k hazardu by se měl spíše ztěžovat než zlehčovat," dodal Vícha.

Ministerstvo v internetovém zákoně vidí výhodu kontroly. Když u nás budou české firmy provozovat internetové sázení, tak budou podle ministerstva mnohem ochotněji spolupracovat při vyhledávání a odhalování nepovolených firem ze zahraničí. 

Pouze s registrací v pobočce

Nyní mohou české firmy nabízet sázení on-line téměř okamžitě – stačí se vzdát opravných prostředků proti rozhodnutí. Všechny jsou na to už fyzicky připraveny a s ministerským podpisem počítaly. Například Tipsport má již od poloviny října zaregistrovanou firmu, doménu i ochrannou známku Tipsport.net – internetové sázení.

Podle ministerstva financí však registrace hráčů může začít až 5. ledna.

Hráč bude muset přijít do kamenné pobočky a tam se jednorázově registrovat. Tato podmínka znemožňuje žádat o povolení zahraničním firmám bez poboček v Česku, zároveň se tím má zamezit hraní lidí pod osmnáct let. Povolení společnosti získaly na deset let.

Příchod českých sázkových společností na internetové pole vnímáme jako zvýšení zdravé konkurence a ve finále i jako výrazné zlepšení a zkvalitnění těchto služeb pro zákazníky,“ hodnotí krok českého ministerstva Ladislav Wiedermann ministerstva Ladislav Wiedermann, manažer skandinávské sázkové kanceláře Unibet pro Českou republiku.

Obáváte se, že sázení na internetu povede k nárůstu hazardu a praní peněz?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 úterý 23. prosince 2008. Anketa je uzavřena.

ANO
ANO 1162
NE
NE 1129

  • Vybrali jsme pro Vás