Doporučujeme

Hejnice podají sportku a budou doufat, že vyhrají peníze na digitalizaci místního kina. (ilustrační snímek)

Hejnice podají sportku a budou doufat, že vyhrají peníze na digitalizaci místního kina. (ilustrační snímek) | foto: Michal Šula, MAFRA

Hejnice nemají na digitalizaci kina, tak zkusí štěstí ve sportce

  • 25
Hejnice na Liberecku udělaly zoufalý pokus, jak získat peníze na modernizaci místního kina. K jeho pokladně umístily pokladničku, do které mohou lidé házet příspěvky, za něž radnice vsadí sportku. Lidé mohou na přiložený arch napsat i číslo od 1 do 49, které má vedení městečka do tiketu napsat.

"Vím, že je to bláznivý pokus, ale nic jiného nám nezbylo. Stát se k nám otočil zády a podpora ve výši, kterou rozděloval, je smutná," říká místostarosta Hejnic Jaroslav Demčák.

Kina v ohrožení v Libereckém kraji

Hejnice: Dotace od ministerstva kultury nestačí, kino zřejmě zanikne.

Lomnice: Nejsou peníze, zatím se jede na provizorní projektor.

Jilemnice: Stejná situace.

Mimoň: Žádost o dotaci, zda však město bude schopno i s ní digitalizaci pokrýt, se neví.

Libštát: Kino zřejmě v září skončí.

Frýdlant: Digitalizace není, věří tu ale, že se peníze seženou.

Železný Brod: S digitalizací zatím váhají, možná z kina udělají kulturní centrum.

Kino v Hejnicích je jedním ze dvou, které zůstaly ve Frýdlantském výběžku. Stojí před stejným problémem jako všechna kina s klasickými promítačkami.

Letos končí výroba a distribuce filmů na 35 milimetrů široké pásy, takže pokud kina nechtějí pouštět jen filmy pro pamětníky, musejí si koupit digitální projektor.

"Náklady se pohybují kolem 2,5 milionu korun, stát nám přes ministerstvo kultury přispěl pouhými 300 tisíci. My však ty dva miliony nemáme. Pokusíme se sehnat nějakého sponzora, ale v současné ekonomické situaci to není příliš reálné," popisuje Demčák.

S digitalizací bojuje mnoho malých kin

Nápad se sportkou myslí radnice napůl vážně, napůl jako snahu upozornit na problém, do kterého se dostala kina v mnoha malých obcích. V Libereckém kraji mají podobné problémy i například v Lomnici, Mimoni či Jilemnici.

"Co jiného můžeme pro záchranu kina udělat? Odmítáme komplikovaně jezdit za filmy pouze do Liberce a platit 160 až 200 korun vstupného," poznamenal Demčák.

Některá kina v kraji už se smiřují s tím, že úplná digitalizace přinese jejich zánik.

"Máme objednané filmy do prázdnin. Pak pustíme nějaké pohádky a od září zřejmě končíme. Řeší se tu škola, kanalizace, hala a na kino prostě peníze nejsou," říká například provozní kina v Libštátu na Semilsku Stanislava Hodboďová.

,
  • Vybrali jsme pro Vás