Žokej Myška trnul. Ale Zlatý pohár vyhrál

Pardubice - Koně Františka Holčáka + žokej Jaroslav Myška = výhra. „Byli fantasticky připravení. Trenér je nachystal na maximum,“ radoval se Myška. Lídr šampionátu překážkových jezdců ovládl s Holčákovými svěřenci vrcholy pardubického mítinku. Poprvé v kariéře vyhrál Zlatý pohár.

V klasické steeplechase triumfoval v sedle Royal Mouginse. A už předtím dovedl v cross country vítězně do cíle Maskula, dvojnásobného krále Velké pardubické, při jeho prvním letošním startu.

V Pardubicích jste posbíral tři vítězství. Vyhrál jste i rámcový dostih s Aljaškou. To bylo ideální odpoledne, že?
Sice jsem jednou spadl kvůli jinému žokejovi a dostal jsem ránu do hlavy, ale zaplaťpánbůh jsem zdravý. A vítězství mi vynahradila bolest. S Maskulem to bylo super. Zlatý pohár byl nervy drásající i pro mě, ale Royal Mougins předvedl své kvality. Je to frajer kůň.

Hned v úvodu však měl Royal Mougins problémy na malém vodním příkopu. Málem neustál doskok. Zatrnulo vám?
Dost. Skákal vodu poprvé, navíc bylo pomalé tempo. Skok odpálil brzo, chytil hranu a jen tak tak se z toho vyhrabal. Pak jsem pořád čekal, zda se neobjeví nějaké zranění. Až v cíli jsem viděl, že má nějaký škrábanec. Nemělo by to být nic vážného, ale absolvoval s tím skoro celý dostih. Překvapil mě, je to tvrďák.

Poté jste už žádný problém neměli?
Na skocích ne. Kolize ho nakopla, dostih už bral zodpovědně. Jen v závěru jsem měl potíže udělat si dobrou pozici. Byl jsem tam dost zamotaný, ale nakonec jsme to vyřešili.

Ovšem finiš už vypadal suverénně. Nakonec jste vyhráli skoro o pět délek.
Takové vítězství jsem ani nečekal. Když jsme točili na poslední překážku, měl jsem strach, že to už nestihnu. Byl jsem v klubku koní. Po závěrečném skoku už to ale bylo absolutně v pořádku. Jen jsem bál, aby se někdo „nezvojtil“ a nezačal po mně jít. To se však nestalo a bylo to jasné.

V Česku je populárnější cross country. Jak moc vás těší vítězství v nejprestižnější klasické steeplechase u nás?
Tyto dostihy moc nejezdím. Ve stájích, kde jsem pracoval, na ně neměli vhodné koně. Dnes jsem jel Zlatý pohár poprvé a hned jsem ho vyhrál. S koněm, jako je Royal Mougins, je to paráda. Vážím si toho dost.

Cenná byla určitě i výhra s Maskulem. Byla mnohem napínavější, že? Black Diamond s Josefem Bartošem na vás hodně v závěru dotírali.
V poslední zatáčce mě Pepa fikaně podjel, do cílové roviny jsme šli hlava - hlava. Byl to moc pěkný souboj. Maskul ale v závěru zabral. Jen se na Black Diamonda začal trošku tlačit. Proto jsem dostal tisícikorunovou sankci. Ale jinak to bylo perfektní, s Pepčou jsme si souboj užili.

Maskula jste vedl v dostihu poprvé. Byl to velký zážitek?
Prakticky jsem na něm nemusel být. Je to starý kůň a velký profík, zná to tady. Jen jsem se chytil hřívy a jel jsem (úsměv). Ve svých třinácti letech předvedl super výkon.

Nemáte nyní zamotanou hlavu kvůli Velké pardubické? Kvalifikaci jste vyhrál s Klipem, teď jste uspěl s Maskulem.
Pojedu Klipa, už se na to těším. Do Velké se ještě může něco stát, ale o možnosti jet Maskula jsem ani nemluvil s jeho trenérem nebo majitelem.

SKÁČE VÍTĚZ. Králem letošního Zlatého poháru se stal pětiletý Royal Mougins (vpravo). V nejprestižnější české steeplechase ho vedl žokej Jaroslav Myška.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž