Zlaté volanty už mají své majitele

P r a h a - Kolekce pěti Zlatých volantů byla včera už po čtyřiadvacáté rozdána nejlepším domácím automobilovým závodníkům v pražském hotelu Ambassador. "Mrzí mě, že budu při udílení trofejí chybět," řekl Tomáš Enge před slavnostním vyhlášením ankety Zlatý volant, kterou organizuje časopis Svět motorů. "Ale šanci vstoupit na scénu formule 1 nemohu propást." Enge, který v anketě zvítězil v kategorii závodů na okruzích, včera odletěl do Barcelony, aby v neděli absolvoval oficiální testovací jízdy ve formuli 1 s vozem stáje Jordan.
Stane se tak prvním českým jezdcem, jenž vůz této prestižní třídy vyzkouší.

Velký potlesk zaplněného Kongresového sálu patřil mimo jiné i Markovi Kalenskému, závodícímu v autokrosu a rallyekrosu. Ten na letošním závodě seriálu mistrovství Evropy v Itálii půjčil motor Petru Bartáškovi, který nakonec v celkové klasifikaci šampionátu skončil o půl bodu právě před Kalenským. "Ani vteřinu jsem se nerozmýšlel kolegovi a zároveň soupeři pomoci," nedělal Kalenský ze svého činu žádnou vědu.

Jediná žena mezi odměněnými, Pavlína Trajboldová, se mohla radovat z Ceny Elišky Junkové, která každoročně patří nejlepší zástupkyni něžného pohlaví v automobilovém sportu.

Zatímco o nejlepších ve všech kategoriích rozhodovali motorističtí novináři a odborníci, právo udělit premiérově Cenu Zdeňka Vojtěcha, jezdce na okruzích, loni tragicky zemřelého při autonehodě, si vzal šéfredaktor Světa motorů Petr Dufek. "Miroslav Adámek si ji za celoživotní kariéru určitě zaslouží," řekl šéfredaktor.

Nejlepší v jednotlivých kategoriích:
Karel Loprais (automobilové soutěže a vytrvalostní maratony); Otakar Krámský (závody automobilů do vrchu); Viktor Wagner (motokáry); Tomáš Enge (závody automobilů na okruzích); Tomáš Hrdinka (autokros a rallyekros).
Čin roku: Marek Kalenský;
Cena Jiřího Sedláře: Štěpán Vojtěch;
Cena Elišky Junkové: Pavlína Trajboldová;
Spolujezdec roku: Radomír Stachura;
Speed Award (nejvyšší dosažená rychlost): Tomáš Enge;
Cena Zdeňka Vojtěcha: Miroslav Adámek;
Kadet roku: Erik Janiš

Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon