Zátopkova zlatá medaile zůstane v Austrálii

M e l b o u r n e - Bývalý vynikající australský vytrvalec Ron Clarke v úterním melbournskem deníku Herald Sun připomněl své přátelství s Emilem Zátopkem. Clarke dostal od nedávno zesnulého českého vytrvalce darem jednu z jeho čtyř zlatých olympijských medailí. Jeden z nejlepších australských bežců, který byl v 60. letech v jednom okamžiku držitelem světových rekordů na všech tratích od 2 mil do 20 kilometrů, píše o Emilu Zátopkovi jako o muži s největším vlivem na rozvoj atletiky: "Žádný závodník v žádném sportu si nevybudoval takový respekt jako Zátopek."

V žebříčku nejlepších vytrvalců 20. století staví Clarke českého atleta na druhou pozici za Etiopana Haileho Gebrselassieho. Oba bežci se poprvé setkali v Československu roce 1964, v témže roce, kdy Clarke vybojoval svou jedinou - bronzovou - olympijskou medaili. O dva roky později, při jeho další návštěvě, mu Zátopek na výraz přátelství věnoval jeden ze svých čtyř nejcennějších olympijských kovů.

Clarke v Herald Sun dále připomněl Zátopkův složitý životní příběh v dobách komunistické vlády po okupaci v srpnu 1968. Naposledy se obě legendy atletiky setkaly v Londýně před pěti lety. Jejich přátelství bylo stále stejně silné, ačkoliv, jak píše Ron Clarke, se Zátopek nikdy nenaučil plynně anglicky.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž