Letohrad je po podzimní části extraligy na osmém místě

Letohrad je po podzimní části extraligy na osmém místě | foto: Iva Janoušková

Začíná hokejbalové jaro, vedení hájí Hradec Králové

  • 0
Už podzimní část hokejbalové extraligy hodně napověděla o ambicích jednotlivých klubů. Od září do konce listopadu stihli hokejbalisté odehrát patnáct kol. Jen jediné utkání (Dobřany – Ústí nad Labem) bylo přeloženo na jaro. Většina týmů tak má před sebou sedm utkání, tedy velmi málo prostoru pro výraznější tabulkové posuny.

První pozici bude hájit Hradec Králové, naopak z posledního místa chtějí uniknout Dobřany.

Hokejbalové extraligové jaro nabízí tři hlavní otázky. První z nich souvisí se samotným čelem soutěže. Hradec Králové má na první příčce náskok dvou bodů na Kladno a dotírají také další týmy. Dosáhnou Východočeši vítězství v základní části?

Pokud bychom soudili podle výkonů hradeckých hráčů v reprezentačních dresech při Pilsen Cupu, jsou na nejlepší cestě. Vždyť nejužitečnějším hráčem turnaje byl Pavel Kubeš a v kanadském bodování vynikali také jeho parťáci Petr Novák a Jan Bacovský.

Další nejasnosti jsou také kolem osmé a deváté příčky, které po podzimu obsadily Letohrad a Pardubice. Jde o důležité pozice, protože osmé místo zaručuje postup do play-off a deváté alespoň jistotu zachování nejvyšší soutěže.

Hráči Letohradu mohou být zatím klidní, mají na nejbližšího soka desetibodový náskok. Naopak Pardubické stíhá desátý Třinec ztrácející jediný bodík a toužící ve své premiérové sezóně zažít jaro bez barážových starostí.

Největší starosti má v tuto chvíli dobřanský kouč Václav Šlehofer. Ten se svým týmem dokázal vydřít jen jedinou výhru a je s šestibodovým mankem na konci extraligového pelotonu. Ztráta na předposlední Karvinou činí šest bodů a Dobřanští budou mít hodně starostí s tím, aby obhájili loňskou devátou příčku nebo poskočili alespoň do baráže a vyhnuli se přímému sestupu.

Zajímavé budou také výkony jednotlivců. Nejen sedm utkání základní části, ale také následné play-off či baráž budou příležitostí pro všechny hráče, jak ještě na poslední chvíli na sebe upozornit před blížícím se mistrovstvím světa a proniknout do národního týmu. Trenéři Drahomír Kadlec z Kladna a Rostislav Kurfürst z Plzně určitě budou všechny potenciální reprezentanty bedlivě sledovat.

O motivaci tedy před jarem hráči nemají nouzi. Diváci na hokejbalových hřištích a v halách se mají na co těšit. První utkání uvidí v sobotu 26. února ve Vlašimi a v Pardubicích. V neděli pak hrají v domácím prostředí Dobřany. Další zápasy následují o prvním březnovém víkendu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž