Martina Dočkalová, orientační běh

Martina Dočkalová, orientační běh | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Výsledky neřeším, říká orientační běžkyně před šampionátem

Její nejlepší umístění na mistrovství světa je pátémísto v závodě štafet v roce 2003 ve Švýcarsku. O dva roky později na světovém šampionátu v Japonsku skončila pětadvacátá v závodě na krátké trati a jen o místo hůře ve sprintu. Letos touží šestadvacetiletá orientační běžkyně pardubického OK Lokomotiva Martina Dočkalová tyto výsledky vylepšit.

Na mistrovství světa, které v maďarském Miskolci začalo v neděli, startuje ve dvou disciplínách - ve sprintu a na královské klasické trati.

Jak probíhala vaše závěrečná příprava?
Na začátku července jsem se zúčastnila pětidenních závodů v italských Dolomitech, kde jsem chtěla naběhat potřebné kilometry v kopcích a terénu. To se určitě povedlo, šesté místo mě psychicky hřeje. Poté následovala příprava v Pardubicích, kde jsem střídala tréninky na dráze a v lese. Mapě jsem se moc nevěnovala, abych se na ni na světovém šampionátu těšila. Avšak poslední týden studuji staré mapy závodního prostoru a vymýšlím možné varianty, kudy by mohla vést trať.

V pondělí vás čeká v maďarském Miskolci kvalifikace závodu na klasické trati, případné finále je na pořadu šampionátu v neděli. Ve čtvrtek běžíte kvalifikaci a odpoledne, pokud postoupíte, i finále závodu ve sprintu. Na kterou z těchto dvou tak odlišných disciplín si více věříte?
Tratě jsou to sice odlišné, ale obě mi v posledních měsících šly, a tak mezi nimi nedělám rozdíl. Naštěstí je mezi jednotlivými disciplínami dostatek času na to se přehodit na jiné měřítko mapy i taktiku při závodě.

S jakými očekávání vůbec do Maďarska odjíždíte? S čím byste byla spokojená?
O výsledku a umístění vůbec nepřemýšlím. Nejdůležitější je zaběhnout závod bez chyb, plynule a nepolevit z nasazeného tempa.

Jaké běžecké terény vás v Maďarsku čekají?
Sprint se tento rok běží zčásti v příměstském zarostlém lese a zčásti ve městě a v zoo. Klasická trať se poběží v krasové oblasti u slovenských hranic. Určitě bude hodně fyzicky náročná. Dvanáct kilometrů délky a 500 metrů převýšení jistě nabídnou i zajímavé volby na jednotlivých postupech.

Co pro vás bude během mistrovství světa nejtěžší?
Nejhorší je čekání mezi jednotlivými závody. Dva dny se jen válet a jít si na hodinu zaběhat není u mě normální situace. Ze začátku je odpočinek fajn, ale pak narůstá nervozita a už to chcete mít za sebou.

Na mistrovství světa startuje 341 závodníků z 43 zemí. Koho vy považujete za největší favority?
Vzhledem k typu terénu, který není nijak mapově náročný pro reprezentační běžce, bude hodně rozhodovat fyzická připravenost. Tou v posledních letech disponují hlavně Švýcaři. K favorizovaným týmům určitě patří Švédové, Norové, ale i náš tým má výborné běžce.

To určitě ano. Loni získala česká reprezentace na mistrovství světa v Olomouci tři cenné kovy. Všichni tři čeští medailisté z loňského roku (sestry Dana a Radka Brožkovy a Michal Smola) startují i letos. K tomu další špičkoví závodníci. Tipněte si, kolik medailí získá česká výprava na MS letos?
Jak jsem již řekla, výsledky neřeším. Když budou cinkat medaile, bude to super.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž