Vodní slalomáři a dovolená? Na vodě

Praha - Představte si situaci: Denně sedíte několik hodin v lodi a snažíte se zkrotit divoké peřeje. Jezdíte na závody, většinou v autě, po celé Evropě. Pak dostanete prostor vzít si pár dnů volno. Užít si dovolenou. Kam pojedete? Daleko od vody? Kdepak! Čeští vodní slalomáři míří za ní!

Marek Jiras, háček posádky mistrů světa z roku 1999, vyrazí na Ohři s partnerkou Mirkou. "Vyložím si nohy a nechám pádlovat tu vepředu," směje se při představě o desetidenní dovolené.

"Roháč nám slíbil dva dny navíc, ale už na to nějak zapomněl," naoko si stěžuje na trenéra Jiřího Rohana. Volno si bude užívat deset dnů.

Jirasův kolega z deblkanoe je hodlá využít k surfování. "Zatím nevím, kde. Počkáme na počasí a pak se uvidí," přidává Tomáš Máder.

Na rozdíl od nich si Štěpánka Hilgertová volno v nejbližších dnech nedopřeje. Odpočinek si dopřála v týdnu před víkendovým závodem O cenu Trojského koně. "Na vodě jsem byla jenom dvakrát," počítá.

Vzhledem k brzkému odletu do Austrálie, dějiště letošního mistrovství světa, ji v těchto dnech čeká kondiční příprava.

S kondicí nebude mít po návratu z dovolené problém ani Jaroslav Volf. Háček bronzových medailistů z loňských olympijských her v Aténách si na dovolenou veze kolo i kolečkové brusle. Na něm budou s přítelkyní Petrou ukrajovat kilometry v okolí italského jezera La Garda.

"Ale my na rozdíl od Šneků jedeme spolu," žertuje o dovolené Volf. Ve skutečnosti však s parťákem z deblkanoe příští týden nestráví. Ačkoli by to nebyl žádný div, vždyť jsou rodinně spřízněný.

V soukromí tvoří páry se sestrami Semerádovými - Jaroslav s Petrou a Ondřej s Vandou. Druzí jmenovaní tvoří od dubna dokonce manželský pár.

A jako jediní svoji dovolenou s vodou nepojí. "Chceme udělat okruh po památkách. Vídeň, Budapešť, Bratislava," říká Ondřej Štěpánek. "Pádlo s sebou neberu. Jdu si odpočinout."

Po týdnu se vrátí - zpátky do vody. Volfa se Štěpánkem i ostatní slalomáře čeká příprava na mistrovství republiky na Lipně a reprezentaci pak odlet do Austrálie. Na přelomu září a října tam budou bojovat o kovy na světovém šampionátu. "Tam se ukáže, jak jsme letos byli úspěšní," připomíná Jaroslav Volf, člen posádky dvojnásobných mistrů Evropy.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž