Štěpánka Hilgertová

Štěpánka Hilgertová - Kajakářka Štěpánka Hilgertová na olympiádě v Pekingu. | foto: Michal Růžička, MAFRA

Vodní slalomáře čeká o víkendu dramatický boj o reprezentaci

  • 0
Snad jen kanoista Stanislav Ježek a kajakář Vavřinec Hradilek mohou být relativně klidní před víkendovými zbývajícími závody domácí nominace do reprezentačního týmu vodních slalomářů.

Dá se očekávat, že o další místa zajišťující účast na letošní vrcholných evropských a světových soutěžích se svede urputná bitva a o své místo v týmu musí ještě bojovat i kajakářka Štěpánka Hilgertová.

Po závodech ve Veltrusech má právě Ježek jako jediný plný počet bodů po dvou vítězstvích a jen absolutní krach by ho mohl připravit o možnost startovat na mistrovství Evropy a závodech Světového poháru.

Čtyři body náskoku na nejbližšího pronásledovatele má v průběžném hodnocení také Hradilek. V ostatních kategoriích, z nichž tři lodě budou mít jistý reprezentační dres, je situace napjatá.

Favorizovaní deblkanoisté Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek sice vedou svoji kategorii, ale na kontě nemají ani jedno vítězství a o dva body za nimi je v rozmezí dalších tří bodů hned pět posádek. Dramatičnost nominace dokládá i skutečnost, že po minulých dvou závodech deblkanoisté bojovali o své body až dlouho do noci po závodu u zeleného stolu, neboť "Volfíci" se úspěšně odvolali proti dodatečné penalizaci, jež by je připravila o jedno místo.

Podobná situace je mezi kajakáři, kde dva body za Hradilkem mají stejný počet bodů Vít Přindiš, Luboš Hilgert a Jiří Prskavec mladší. Ve hře je i zatím pátý Michal Buchtel. O dvě místa za kanoistou Ježkem se budou prát Vítězslav Gebas, Michal Jáně, Jan Mašek a Tomáš Indruch.

Na tři místa v reprezentaci jsou vážnými adeptkami tři kajakářky. Za nečekaně vedoucí Kateřinou Kudějovou jsou vždy o bod zpět dlouholeté eprezentantky Irena Pavelková a Hilgertová, šanci má také zatím čtvrtá Marie Řihošková, která se však potýká se zdravotními problémy.

O víkendu se rozhodne také o dalších místech mezi kajakáři a kajakářkami pro závody Světového poháru, jichž se nezúčastní elitní trojice, v sobotu navíc budou rozděleny medaile v domácím šampionátu oddílových hlídek.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž