Vavřinec Hradilek v nominačním závodu vodních slalomářů.

Vavřinec Hradilek v nominačním závodu vodních slalomářů. | foto: Martin Hladík

Vodní slalomáři bojují o místa. Hradilek bez finále, Hilgertová třetí

  • 0
Nominační souboje vodních slalomářů se rozběhly ve velkém stylu. Divoká trať na Trnávce při obci Želiv připravila hned první den Českého poháru Skupiny ČEZ ve vodním slalomu několik překvapení. Zároveň potvrdila formu papírových favoritů.

Určitě nejsledovanější byl souboj kajakářů, kde je v reprezentačním triu volné už jenom jedno místo. Nominaci si hned první jízdou zkomplikoval jeden z hlavních adeptů, mistr světa z Troje 2013 Vavřinec Hradilek, když se kvůli doteku o jedno místo nekvalifikoval do finálové desítky.

Naopak, skvělou formu předvedl aktuální mistr světa Ondřej Tunka. Po prvním místě v kvalifikaci nenechal nic náhodě a i ve finále proletěl tratí ze všech nejrychleji i s dvojvteřinovou penalizací.

Jiří Prskavec se do finále podíval jako třetí nejrychlejší. Ale pak dokázal ještě zrychlit a i díky čisté jízdě bere body z druhého místa a má dobře nakročeno do reprezentace.

Ve finále předvedl rychlou jízdu s jedním dotekem branky Luboš Hilgert, který tak určitě promluvil do boje o místo v reprezentaci také.

V kategorii C1 žen se bojuje o dvě zbylá místa v nominaci. Stříbrná medailistka z mistrovství světa v Pau Tereza Fišerová potvrdila prvním místem, že si garantovanou pozici zaslouží. Na paty jí šlape také bývalá mistryně světa Kateřina Havlíčková, která se postupně vrací do formy po loňském porodu. Body ze třetího místa na Trnávce vybojovala Gabriela Satková.

Podobně, jak i loni, kategorie singlkanoistů je opět velmi vyrovnaná. O místo v reprezentaci by ale letos určitě neměl a nechtěl přijít mnohonásobný medailista z mládežnických kategorií Lukáš Rohan, který předvedl suverénně nejrychlejší a čistou jízdu. Zkušený reprezentant Michal Jáně mohl být také spokojený s druhým místem za stále ještě mládežnickým závodníkem, brzy devatenáctiletým Matyášem Lhotou.

Psalo se o ní, že zavěsila pádlo na hřebík, ale formu si udržuje stále skvělou. Padesátnice Štěpánka Hilgertová rozjela svojí další sezónu na Trnávce skvělým třetím místem! Prvenství patří už zkušené reprezentantce Kateřině Kudějové před Barborou Valíkovou.

V Praze by měli jet svojí poslední jízdu kariéry. A chtějí odejít ve velkém stylu. Deblkanoisté Jonáš Kašpar s Markem Šindlerem si zajistili body do reprezentace druhým místem na sobotní Trnávce. Předběhli je sparingpartneři Karlovský a Jáně. V kdysi jedné z nejnašlapanějších kategorií se na start nakonec dostavilo osm posádek.

Závody o místa v reprezentaci pokračují i zítra, v neděli 6. května v rámci 2. Českého poháru Skupiny ČEZ ve vodním slalomu 2018 na Trnávce od 9:45. Finále startuje odpoledne v 13:30.

Záznam z prvního dne Českého poháru Skupiny ČEZ ve vodním slalomu:


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Kanoistika