Tomáš Verner po krátkém programu na olympiádě v Soči.

Tomáš Verner po krátkém programu na olympiádě v Soči. | foto: AP

Verner se na mistrovství světa v Japonsku loučí. Ale zdaleka nejen on

  • 6
Už v Soči se loučil s kariérou, ale - jak se ukázalo - jen nanečisto. Ještě jeden závod, řekl si Tomáš Verner. Ve středu do něj vstoupí. V Saitamě, na periferii Tokia, začíná mistrovství světa krasobruslařů. "Do arény se má vtěsnat 20 tisíc lidí. A všichni tu fandí všem. Bude to jedinečná atmosféra," věří.

Ne každý se dokázal po hrách v Soči zkoncentrovat na šampionát. Například ruská federace omlouvá zlatou Sotnikovovou: "Olympijský závod ji stál příliš mnoho sil a emocí. Proto není nominována." A přesvědčit znavené tělo, aby zase trénovalo? Verner se o to snažil na své základně v Oberstdorfu.

"Psychicky to pro mě nebylo složité. Horší bylo přinutit tělo, aby se po desetidenním tréninkovém výpadku zase vrátilo k intenzivní práci," přiznává. "Přesto jsem se před odletem do Japonska cítil líp než před startem v Soči."

Zatímco Verner definitivně končí, Michal Březina přiletěl s cílem vylepšit 10. místo z olympiády. "Na zklamání ze Soči jsem zapomněl. Když zajedu dva dobré programy, možná to i cinkne," říká.

MS v krasobruslení

Kdy a kde: 26. - 30. března, Saitama, Japonsko

Česká účast: Březina, Verner, Březinová, Kubová- Novák (tance)

Středa: 2.00 (českého času) krátký program dvojic, 8.00 krátký program mužů.

Čtvrtek: 3.30 volné jízdy dvojic, 7.55 krátký prog. žen.

Pátek: 2.50 krátké tance, 9.00 volné jízdy mužů.

Sobota: 4.30 volné tance, 9.15 volné jízdy žen.

Pozn.: V Japonsku je o 8 hodin víc.

Olympijský vítěz Juzuru Hanju bude největším favoritem, zvlášť když utahaný Kanaďan Chan zůstal doma a chybějí i dva zranění: Kazach Ten a Japonec Takahaši.

Exmistr světa Takahaši stále zvažuje, zda ukončí kariéru. Jiní tak učinili hned na hrách v Soči. Tam se loučili Rus Pljuščenko a Francouz Joubert. První z nich chce podnikat, druhý se stal koučem.

Pro další hvězdy je labutí písní právě tento šampionát. Američan Abbott při své derniéře říká: "Mnozí z nás tu budou mnohem uvolněnější než v Soči. Můžeme se těšit na opravdu kvalitní závod."

Konec olympijského cyklu je vždy i koncem jedné ledové éry. Pátým světovým titulem chce dát závodům sbohem německá sportovní dvojice Savčenková-Szolkowy, zvlášť když si zlatí olympionici Volosožarová-Traňkov už dopřávají dovolenou. Naposledy s velkou pravděpodobností závodí také bývalé mistryně světa Italka Kostnerová a Japonka Asadaová. A poslední soutěžní tanec odbruslí Francouzi Péchalatová-Bourzat.

Čas na rozmyšlenou si vzaly dva nejlepší taneční páry: světoví rekordmani Davisová-White z USA a kanadské duo Virtueová-Moir. Oba páry v Saitamě (a možná navždy) na šampionátu chybějí.

Přímo v Soči řekla "dost" korejská multimilionářka Kim Ju-na. Přesto se jméno stříbrné ženy opět hojně přetřásá. Korejská federace oznámila, že podává oficiální stížnost u ISU proti zaujatému rozhodování soutěže žen na hrách. Ruská sudí Šechovcevová a Ukrajinec Balkov tam údajně nečestně protežovali domácí Sotnikovovou na úkor Korejky.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž