Paul Biedermann patří k těm plavcům, kteří dokázali

Paul Biedermann patří k těm plavcům, kteří dokázali | foto: AP

U bazénu bouří spor o rekordy. Ponechat, nebo zrušit?

  • 38
Dopředu ni krok, dva kroky zpět, zavelí si brzy světové plavání. Ocitlo se totiž ve stejné situaci, jako kdysi italské platidlo lira. Inflace už je neúnosná. Rozumějte: inflace světových rekordů. Polyuretanové plavky i proto od 1. ledna zmizí. Budou zakázány.

S nimi – možná – brzy zmizí také stávající světové rekordy. Budou anulovány? O to teď jde.

Evropské mistrovství v krátkém bazénu v Istanbulu je nyní posledním šampionátem, kde jsou ještě ultramoderní plavecké obleky povoleny.

Včera začalo přesně tak, jak mnozí očekávali: světovým rekordem hned v rozplavbách. V polohovém závodě na 4 x 50 m ho vytvořila ruská štafeta mužů.

V letošní sezoně šlo o světový rekord s pořadovým číslem 128. Od února 2008, kdy plavky Speedo LZR odstartovaly technologický boom v bazénu, jich je už 236!

Bylo to bizarní "rekordárium", podporované vědci NASA, v němž uvízl kdysi klasický lidový sport. Na invazi výrobků Speedo navázaly letos dalšími inovacemi firmy Arena a Jaked, polyuretanové plavky Arena X-Glide se ocitly na vrcholu pyramidy.

"Z dobrých plavců dělal materiál výborné plavce," říká britský exmistr světa Mark Foster. Pak nastoupila antirevoluce.

Textil místo kyborgů
Plavecká federace FINA v létě oznámila, že od 1. ledna 2010 povolí opět jen textilní plavky, které navíc nesmí zakrývat většinu těla.

"Jsem rád," reaguje olympijský hrdina Michael Phelps. "Ten rekordní plamen hořel až moc silně, potřeboval trochu utlumit."

Na podzimních Světových pohárech už startoval v rámci přípravy na příští rok ve starém typu plavek – a na hlavu prohrával s gumovými polyuretanovými "kyborgy".

"Od ledna se zase vrátíme ke kořenům. Náš sport bude opět o plavání, ne o plavkách," raduje se i Foster. Jenže co potom s tou přehršlí rekordů. Devalvovat je jako měnu při reformě?

FINA v létě rozhodla: Zůstanou! Ale FINA narazila. Sílící frakce plavců žádá vyškrtnutí všech rekordů, vytvořených od zavedení zázračných plavek v únoru 2008. "Bylo by neskutečně hloupé tyto rekordy ponechat," soudí australský mistr světa Eamon Sullivan.

Phelpsův kouč Bob Bowman navíc upozorňuje, že pokud stávající rekordy zůstanou, dojde k demotivaci hvězd: "Budou vědět, že bez zázračných plavek je nikdy nepřekonají."

Německý plavec Paul Biedermann se raduje ze světového rekordu

FINA případ opět otevře
Bojuje i protistrana. "Podmínky byly letos pro všechny stejné. Každý měl svobodnou volbu plavek," říká Němec Paul Biedermann. Na letním mistrovství světa v Římě připravil o světové rekordy na kraulařských 200 a 400 metrů legendy Phelpse a Thorpa. Přiznal tehdy, že "gumová kůže" mu přihrála zhruba dvě a půl vteřiny na 200 metrů.

Nechce o rekordy přijít. "Jejich výškrt by byl nefér. V bitvě materiálů jsem ještě na olympiádě byl proti Phelpsovi v nevýhodě. A koho to zajímalo? Jemu nikdo medaile nevezme."

Též bývalá česká plavkyně Ilona Hlaváčková vybízí: "Rekordy nerušit! Jednou byly zaplavané, ať zůstanou. Navíc už před rokem 2008 padaly rekordy v celotělových textilních plavkách. Ty zruší také, když celotělové obleky budou zakázané? Osobně bych ponechala i současné plavky. Jen bych je označila za hraniční mez vývoje."

Lídři FINA slíbili, že případ rekordů v lednu znovu otevřou. Ne tak dávno řešila podobný problém atletická federace IAAF. Vymazat rekordy zjevně dopujících atletek z NDR z 80. let, nebo ne? Ponechala je. Jak se s minulostí vyrovnají plavci?


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž