Triatlonu vládli Vorbel s Loskotovou

Sadská - Překvapivým triumfem Lukáše Vrobela a očekávanou výhrou Gabriely Loskotové skončil třetí závod Českého poháru v dlouhém triatlonu v Sadské. Oba vedou i v průběžném pořadí. Vorbel vyhrál poprvé pohárový závod téměř o tři minuty před obhájcem loňského prvenství Janem Vodehnalem, třetí skončil Jan Strangmüller. Výhra Loskotové na polovičních tratích klasického Ironmana 1,9 kilometru ve vodě, 90 kilometrů na kole a 21 km běhu byla zcela suverénní.

Vrobel potvrdil, že jeho druhé místo před dvěma týdny v Doksech nebylo náhodou. "Těší mě to o to víc, že jsem letos neměl ideální přípravu a jel vlastně ještě z plného tréninku," řekl šťastný vítěz, který závod rozhodl v běhu.

Při plavání unikl soupeřům Strangmüller a vypracoval si tříminutový náskok. Za ním bojovala devítičlenná skupina se všemi favority. Mocně dotahoval Petr Vabroušek, ovšem v okamžiku, kdy skupinu dohnal, píchl zadní kolo. "Pak už jsem neměl hlavně psychickou sílu na to, abych se vyhecoval do útoku na prvenství," vysvětlil nejlepší český železný muž, který byl před týdnem neprávem diskvalifikován v cíli kvalifikačního závodu pro havajského Ironmana, na němž už má ale účast zajištěnou.

Vodehnal s Vrobelem doběhli Strangmüllera už na desátém kilometru, pak nasadil Vrobel k trháku favoritovi utekl. "Asi jsem první okruh přepálil," mračil se Vodehnal.

Vítěz přiznal krizi: "Závěrečné tři kilometry jsem se trápil, ale měl jsem dostatečný náskok," řekl Vrobel.

Loskotová výborně zaplavala. Na kole i v běhu držela obvyklé strojové tempo. Malá krize na ni přišla jen v úvodu třetí disciplíny. Její největší soupeřka Jana Paštěková skončila třetí.

Projevila se na ní únava z rakouského Ironmana, jehož se zúčastnila před šesti dny, takže se na druhé místo prosadila Hana Rulfová a zopakovala tak své loňské umístění ze Sadské. Doprovodný triatlon vozíčkářů vyhrál Zbyněk Švehla, první evropský účastník Ironmana na Havaji.

Výsledky, 1,9 kilometru ve vodě, 90 kilometrů na kole a 21 km běh - muži: 1. Vrobel (Tufo Titan Zlín) 4:01:40 h., 2. Vodehnal (Labe Tri Club) -3:07 min., 3. Strangmüller (Ironman Sudoměř) -3:16, 4. Wainer (Loko Beroun) -5:17, 5. Adamec (Schiler Choceň) -5:47, 6. Kašpárek (Ironman Sudoměř) -7:44, 7. Bábek (Start Karlovy Vary) -8:15, 8. Knoflíček (Axiom Orbit) -9:08.
Ženy: 1. G. Loskotová (Axiom Orbit) 4:42:59, 2. Rulfová (CyTri Praha) -14:31, 3. Paštěková (Atex Brno) -21:32.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž