Triatlonistka Vendula Frintová v závodě Světové triatlonové série v Sydney

Triatlonistka Vendula Frintová v závodě Světové triatlonové série v Sydney | foto: Profimedia.cz

Frintová byla pátá na Evropě a připomněla: Do Londýna se chci dostat

  • 0
Úvod sezony jí nevyšel, výsledkem z mistrovství Evropy ale hlasitě připomněla: Na olympijské hry v Londýně chci! Triatlonistka Vendula Frintová sice v izraelském Ejlatu na stříbro z předchozího roku nenavázala, přesto si pochvalovala: "Jsem ráda, že jsem konečně zajela výsledek, který je odrazem mé aktuální formy."

Evropský šampionát byl jen jedním z kroků, které vedou do závodu pod pěti kruhy, který se v srpnu uskuteční v londýnském Hyde Parku. Další tři na členku Xpower Profi Teamu teprve čekají.

"A budou klíčové," tuší. Česká reprezentantka nejdřív odjede do Mexika na závod Světového poháru. "A pak bude následovat Světová triatlonová série v San Diegu a Madridu," plánuje.

Jaké to je koncentrovat se na triatlonový závod, když je každý na jiném kontinentu?
Nejde ani tak o koncentraci jako o to, aby člověk dokázal včas zregenerovat. Dvouhodinový závod člověka vždy vyčerpá a následný dlouhý přesun letadlem mu nepřidá. Velkým problémem je aklimatizace, cestou překročíte několik časových pásem a jak tvrdí odborníci, měli byste aklimatizaci věnovat za každou hodinu jeden den, což v takto hektickém tempu není možné.

Umístěním z Evropy jste opět oživila svůj olympijský sen. Je před vámi ještě složitá cesta?
Bodový zisk z šampionátu mi výrazně pomohl posunout se výše na olympijském žebříčku, ale sám o sobě olympijský start nezajišťuje. V současné době jsou přede mnou do konce května ještě tři důležité závody, kde potřebuju získat další klíčové body pro postup.

Páté místo z Ejlatu bylo satisfakcí za nevydařený start do sezony?
Vzhledem k přípravě a průběhu závodu jsem s pátým místem opravdu spokojená. Neřekla bych, že je to satisfakce, ale určitě jsem ráda, že jsem konečně zajela výsledek, který je odrazem mé aktuální formy.

V závodě jste výborně zaplavala. Cítíte ve vodě zlepšení?
Na kempu v Austrálii jsem na plavání udělala kus práce, což už bylo vidět v předchozím závodě v Sydney. V Izraeli mi pomohlo i to, že jako obhájkyně loňského stříbra jsem do závodu nastupovala se startovním číslem dvě, tedy mezi nejlepšími, s nimiž se mi posléze podařilo udržet ve vodě tempo po celou dobu.

Jak náročná byla cyklistická část?
Profil byl opravdu náročný, v každém ze šesti okruhů nás čekalo zhruba šestisetmetrové pětiprocentní stoupání a několik technických zatáček. Vzhledem k tomu, že na kole oproti ostatním trénuju teprve od února, musela jsem vynaložit hodně sil, abych se po celou dobu udržela v prvním balíku. Všecho navíc znepříjemňovalo velké teplo.

A na závěr běh, vaše silná stránka.
Po pomalejším depu jsem si musela docvaknout vedoucí šestici závodnic, která od začátku nastavila rychlé tempo. Z této skupiny postupně začaly závodnice odpadávat. I já jsem brzy nestačila, takže čtyři závodnice zůstaly přede mnou.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž