Stolní tenista Petr Korbel

Stolní tenista Petr Korbel | foto: Marta Myšková, ČTK

Stolní tenisté naposledy zabojují o Peking

Celosvětová kvalifikace, která se od čtvrtka do neděle uskuteční v Budapešti, bude pro české stolní tenisty poslední šancí, jak si vybojovat účast na olympijských hrách v Pekingu. V akci bude celkem šest českých reprezentantů. O svůj pátý start na olympiádě bude bojovat Petr Korbel.

Podle složitého klíče se bude hrát o poslední místa v olympijském turnaji nejen ve dvouhře mužů a žen, ale i v soutěži družstev, která bude mít v Pekingu premiéru.

"Postupový klíč je sice hodně složitý, ale všechno nasvědčuje tomu, že by z Budapešti mohlo na olympiádu postoupit až šestnáct hráčů a hráček," řekl  trenér mužské reprezentace Tomáš Demek.

Úplně jasno nemá v postupových kritériích ani Korbel. "Záleží, kolik hráčů postoupí ze zemí, které si již zajistily účast v soutěži družstev. Sám jsem z toho poněkud zmatený, na posledním tréninku mi například Jörgen Persson gratuloval k již jistému postupu. Každopádně vyhrát jedno utkání a dostat se mezi posledních osm hráčů by mohlo stačit," uvedl v tiskové zprávě Korbel.

Momentálně 38. hráč světového žebříčku se však chce dostat na jednu z pozic, které zajišťují postup bez ohledu na dodatečná místa od Mezinárodní federace stolního tenisu (ITTF). "Nechci příliš kalkulovat, stát se může cokoliv. Proto jedu do Budapešti s tím, abych se dostal mezi poslední tři a zajistil si postup přímo."

Kvalifikační turnaj v Budapešti vedle Korbela absolvují Tomáš Pavelka, Lubomír Jančařík, Renata Štrbíková, Iveta Vacenovská a Dana Hadačová. S výjimkou dvacetiletého Jančaříka a o čtyři roky starší Hadačové, letošní mistryně republiky v singlu, se ostatní čtyři čeští reprezentanti neúspěšně pokoušeli vybojovat postup už na dubnové evropské kvalifikaci ve francouzském Nantes.

V Budapešti má nejblíže k postupu na olympiádu Korbel, který bude nasazen až do čtvrté fáze kvalifikačního turnaje, tedy mezi posledních šestnáct hráčů. Zatímco před evropskou kvalifikací ho trápilo zraněné tříslo, tentokrát je v pořádku.

"Mělo by to být v jeho silách. V bundeslize hrál v poslední době velmi dobře, takže věřím, že ho start na olympiádě nemine,"  uvedl na jeho adresu Demek.

O kolo dříve než Korbel vstoupí do kvalifikační soutěže žen dvě nejlepší české stolní tenistky, Štrbíková a Vacenovská.

Pokud se v Budapešti nikomu z šestice nominovaných hráčů a hráček nepodaří vybojovat postup do Pekingu, bude to vůbec poprvé, co český stolní tenis nebude mít na olympijském turnaji zastoupení.

Dosud se českým reprezentantům nejvíce dařilo v letech 1988 v Soulu a 1996 v Atlantě, kde Marie Hrachová a Petr Korbel vybojovali ve dvouhrách čtvrtá místa.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž