SPOLEČNÁ RADOST. Čang U-čin z Jižní Koreje (vpravo) a Čcha Hjo-sim z KLDR slaví...

SPOLEČNÁ RADOST. Čang U-čin z Jižní Koreje (vpravo) a Čcha Hjo-sim z KLDR slaví vítězství ve smíšené čtyřhře na Korean Open. | foto: ITTF

Stolní tenisté obou Korejí znovu spojili síly a uspěli ve smíšené čtyřhře

  • 0
Když jihokorejský stolní tenista Čang U-čin s partnerkou Čcha Hjo-sim z KLDR proměnili mečbol a stali se vítězi smíšené čtyřhry na turnaji World Tour v Inčchonu, nadšeně vyskočili do vzduchu a padli si do náruče. Zaplněná hala propukla v euforii, diváci mávali transparenty a nadšeně slavili.

Radost byla na místě, pár složený z hráčů Severní a Jižní Koreje dosáhl na prvenství po 27 letech. Vztahy mezi dvěma diametrálně odlišnými sousedy se v posledních měsících uvolňují, mimo jiné díky společným sportovním týmům. Po olympiádě v Pchjongčchangu a světovém šampionátu ve stolním tenise se ping-pongové Korean Open stalo další akcí, na které se Sever a Jih sjednotil.

Korejci ve finále turnaje porazili čínský pár Wang Čchu-čchin, Sun Jing-ša 3:1. Naposledy slavil úspěch v roce 1991 společný tým korejských žen na mistrovství světa. Na Korean Open startovaly tento týden čtyři smíšené korejské páry.

„Měl jsem husí kůži, když jsem slyšel lidi fandit. A pak jsem při vyhlášení viděl, že má Čcha Hjo-sim slzy v očích. Láme mi to srdce, že se budeme brzo muset zase rozloučit,“ prohlásil Čang U-čin.

Momentálně 30. hráč světa má na domácím turnaji skvělou formu. Vedle prvenství v mixu postoupil do finále i ve čtyřhře a ve dvouhře (obě utkání se odehrají v neděli). Trojnásobnou finálovou účastí na jednom turnaji se může pyšnit jako první stolní tenista v historii.

Stolní tenis spojuje znesvářené sousedy

Souboj? Budeme hrát spolu. Korejské stolní tenistky se během MS sloučily

Už na březnovém světovém šampionátu družstev nastoupili reprezentanti obou Korejí bok po boku. Ve čtvrtfinále žen mělo dojít na souboj Jižní Koreje a KLDR, oba týmy se ale před utkáním dohodly, že místo střetnutí vytvoří jeden tým, který postoupí do semifinále.

„Je to velké historické rozhodnutí pro obě naše země. Rád bych poděkoval ITTF za její silnou podporu. Toto je důležitá výpověď o snaze prosazovat skrze stolní tenis mír mezi našimi zeměmi,“ ocenila vytvoření společného týmu jihokorejská legenda stolního tenisu Ju Sung-min, olympijský vítěz ve dvouhře z Atén a dnes člen Mezinárodního olympijského výboru.

Na olympijských hrách v Tokiu v roce 2020 rozšíří smíšená čtyřhra portfolio soutěží ve stolním tenise. A právě z tohoto důvodu se letos objevila také na turnajích seriálu World Tour. Hráči a hráčky z celého světa využívají možnosti vyzkoušet si novou olympijskou disciplínu a vznikají zajímavá partnerství.

A kdo ví, třeba Čang U-čin a Čcha Hjo-sim naváží na úspěšnou spolupráci i pod pěti kruhy.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž