Štafetu na 3x10 km vyhráli novoměstští běžci

N o v é M ě s t o n a M o r a v ě - Trojice lyžařů SK Nové Město v sestavě Václav Švub, Daniel Kopřiva a Josef Kučera získala zcela suverénně titul mistrů České republiky ve štafetovém běhu mužů na 3x10 kilometrů. Na druhém místě s odstupem 2:22,1 minuty skončila trojice z Trutnova, třetí Preciosa Jablonec měla ztrátu 2:38,9 min.
Novoměstskou štafetu rozběhl sedmnáctiletý dorostenec Václav Švub. Syn bývalých českých reprezentantů Dagmar Palečkové a Jiřího Švuba si hned po startu počínal jako zkušený závodník a taktickým výkonem potvrdil, že se jablko nezakutálelo daleko od stromu. Po startu Švub kontroloval dění na špici ze třetího místa, ve stoupání po dvou kilometrech převzal taktovku a na špici odvážně diktoval tempo.
Po prvním klasickém úseku měl Švub náskok dvaceti sekund a suverénní novoměstskou štafetu posunul k titulu na druhém úseku elegantním bruslařským stylem Daniel Kopřiva. Dobře započaté dílo dokončil Josef Kučera, kterého zastihl domácí šampionát ve vrcholné formě. Všichni tři novoměstští závodníci dosáhli na svých úsecích nejrychlejších časů.

Naopak trápení provázelo výkon favorizované Dukly Liberec, která v sestavě Tomáš Jakoubek, Oldřich Hakl a Jiří Magál dojela do cíle až čtvrtá. V průběhu závodu dokonce liberečtí trenéři uvažovali o stažení svého týmu, druhá trojice kvůli Michlovu onemocnění vůbec nenastoupila na start.

zVýsledky - muži, štafety na 3x10 km: 1. SK Nové Město na Moravě (Švub, Kopřiva, Kučera) 1:27:18,6, 2. Olfincar Vella Trutnov (Schreiber,
Šretr, Vrabec) -2:22,1, 3.
Preciosa Jablonec (Kovařík, Kašpar, Dohnal) -2:38,9, 4. Dukla Liberec (Jakoubek, Hakl, Magál) -3:59,3, 5. SKP Jablonec (Šimůnek, Graclík,
Málek) -5:15,1, 6. Horácká župa (Došla, Ročárek, Holemář) -5:57,8.
Jiří Pošvář nkr

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Jiří Magál