Squashista Jan Koukal

Squashista Jan Koukal | foto: www.sport-invest.cz

Squashový šampion Koukal padl, jedenáctý titul za sebou nezíská

  • 1
Český squash zažil revoluci. Po deseti šampionátech, po nichž se v kolonce určené vítězi objevilo jméno Jana Koukala, bude tentokrát vítěz národního mistrovství jiný. Koukal nečekaně prohrál v semifinále na Chodově s Lukášem Jelínkem.

Jelínek se však Koukalovým nástupcem nestal, novým českým mistrem ve squashi je Pavel Sládeček, který ve finále zvítězil 3:1 na sety. Změna na trůnu nastala i u žen. Novou královnou domácího squashe je Olga Ertlová, která ve finále porazila obhájkyni titulu Lucii Fialovou. Bronz získali Martin Štěpán bez boje a Veronika Koukalová.

A jak reagoval Koukal po svém senzačním vyřazení? "Od rána jsem se necítil moc dobře. Myslel jsem, že to je tím, že hrajeme dopoledne, což se mi stává, že nejsem ve své kůži. Ale odpoledne mi bylo daleko hůř, byl jsem bez energie a nemohl jsem se rozběhnout. A bez běhání se squash hrát nedá," podotkl.

Už ve čtvrtfinále 51. hráč světa prohrával s Ondřejem Ertlem 0:2 na sety, ale ještě za hodinu a dvanáct minut vyhrál. V podvečerním semifinále už na Jelínka ze Squashclubu Strahov neuhrál ani set.

"Poslední dva roky nedělám nic jiného než squash, jsou to hodiny dřiny a přípravy a teď jsem odehrál asi nejlepší zápas v životě," řekl Jelínek a výhrou si dal i další dárek k jednadvacátým narozeninám, které oslavil v pondělí.

"Snažil jsem se zpomalovat hru, ale neměl jsem moc co hrát. Nedokážu si to vůbec vysvětlit, nevím, co se stalo. Byl jsem malátný," pronesl desetinásobný šampion a doplnil: "Abych vyhrál, tak potřebuji být agresivní."

Po dvou vyrovnaných sadách měl Jelínek ve třetím setu pocit, že už Koukal není ve své kůži. "Zdál se mi na konci pomalejší a i trošku bez chuti," přitakal. Do zápasu ale šel s tím, že má šanci Koukala porazit, i když s ním naposledy v listopadu jasně prohrál. "Tušil jsem, že se mohu seriózně pokusit ho porazit. Víc než normálně jsem se věnoval psychologické přípravě a vyšlo to," těšilo Jelínka.

Pro Koukala prohra znamená, že skončila jeho vítězná série, která trvala deset šampionátů a přes čtyřicet zápasů. "Nakonec, jsem rád, že se to nestalo loni a desítku titulů za sebou mám. Někdy to přijít muselo a přišlo to letos," konstatoval hráč klubu Slovan Brno a už plánoval odvetu za tři týdny při finále soutěže družstev.

Koukal nyní věří, že se na domácí trůn za rok vrátí. "Je to pro mě o to větší motivace do příštího roku," dodal.

Výsledky MČR ve squashi

Muži
Finále:
Sládeček (3/4) - Jelínek (3/4) 3:1 (3, -6, 4, 6)
O 3. místo: Štěpán (2) - Koukal (1) bez boje
Semifinále: Jelínek (3/4) - Koukal (1) 3:0 (8, 8, 3), Sládeček (3/4) - Štěpán (2) 3:2 (-7, 4, 5, -7, 5)
Čtvrtfinále: Koukal - Ertl 3:2, Jelínek - Čech 3:2, Sládeček - Martin 3:2, Štěpán - Švec 3:1.


Ženy
Finále:
Ertlová (1) - Fialová (2) 3:1 (12, 8, -7, 2)
O 3. místo: Koukalová (3/4) - Vágnerová (3/4) 3:0 (10, 6, 2)
Semifinále: Ertlová (1) - Vágnerová (3/4) 3:0 (7, 8, 6), Fialová (2) - Koukalová (3/4) 3:0 (7, 4, 4).
Čtvrtfinále: Ertlová - Klimundová 3:0, Vágnerová - Feřteková 3:0, Koukalová - Janošková 3:2, Fialová - Vladyková 3:0.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž