Favorité Taťána Volosožarová a Maxim Traňkov vyhráli soutěž sportovních dvojic. | foto: Reuters

Sportovní dvojice ovládli ruští krasobruslaři, mají všechny medaile

  • 0
Ruští krasobruslaři ovládli na mistrovství Evropy v Budapešti soutěž sportovních dvojic, obsadili celé stupně vítězů. Navzdory chybám ve volné jízdě vyhráli ústřední favorité Taťána Volosožarová a Maxim Traňkov.

Na stupně vítězů je doprovodili Xenia Stolbovová a Fjodor Klimov a Věra Bazarovová s Jurijem Larionovem.

K ruské dominanci přispělo odstoupení průběžně druhého páru po krátkém programu Aljony Savchenkové a Robina Szolkowého, které na start nepustilo onemocnění partnerky. Savchenková dostala chřipku, a i když němečtí krasobruslaři ještě absolvovali ranní trénink, vzhledem k blížící se olympiádě v Soči se rozhodli boj o medaile vzdát.

Úřadující mistři světa a Evropy Volosožarová a Traňkov, kteří v krátkém programu vytvořili nový světový rekord, tak do volné jízdy nastupovali s velkým náskokem. Své vystoupení však pokazili, když partner upadl při pokusu o trojitý toeloop a partnerka při výjezdu odhozeného salchowu. Traňkov navíc nezvládl čistě ani úvodní trojitý salchow, takže místo radosti z titulu se po obdržení známek zračilo ve tváři staronových šampionů zklamání.

Na rozdíl od Volosožarové a Traňkova předvedli čistý program jejich krajané Stolbovová s Klimovem, kteří dokonce vyhráli hodnocení volných jízd. Známkou 137,08 bodu si vylepšili osobní rekord o více než šest bodů a dostali se před Bazarovovu s Larionovem na stříbrnou příčku.

Souboj těchto ruských dvojic rozhodly především lepší sólové skoky Stolbovové s Klimovem. Zatímco Bazarovová bojovala s trojitým toeloopem i s dvojitým axelem, Stolbovová byla stejně jako její partner naprosto jistá. Dvojitý axel si dokonce dovolili zařadit až v druhé polovině jízdy.

Těsně pod stupni vítězů skončil brněnský rodák Ondřej Hotárek v italských barvách s partnerkou Stefanií Bertonovou. Po jejím pádu při trojitém salchowu je od obhajoby loňského bronzu dělilo rovných šest bodů.

Mistrovství Evropy v krasobruslení v Budapešti

Sportovní dvojice - konečné pořadí

1. Volosožarová, Traňkov 220,38, 2. Stolbovová, Klimov 207,98, 3. Bazarovová, Larionov (všichni Rus.) 201,61, 4. Bertonová, Hotárek (It.) 195,61, 5. Jamesová, Cipres (Fr.) 185,48, 6. Wendeová, Wende (Něm.) 168,32.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž