Lenka Šmídová

Lenka Šmídová - Česká jachtařka o přípravě na letní olympiádě v Číně a dětství v jachtařském klubu. | foto: Archiv Lenky Šmídové, MF DNES

Šmídová s Mrzílkovou vybojovaly Peking

  • 1
Melbourne - Po stříbrném úspěchu v Aténách se jachtařka Lenka Šmídová představí i na olympijských hrách v Pekingu. Spolu s Lenkou Mrzílkovou se kvalifikovaly na olympiádu v lodní třídě 470 na mistrovství světa v Melbourne, kde obsadily 22. místo, v redukovaném pořadí však zabraly pátou poslední postupovou pozici.

Tituly vybojovaly Američanky Erin Maxwellová a Isabelle Kinsolvingová. V dnešní poslední rozjížďce obsadily Šmídová s Mrzílkovou devatenácté místo.

O dvě příčky tak zaostaly za Finkami Hannou Saariovou a Mikaelou Wulffovou, které je mohly vytlačit z postupové pozice.

České jachtařky ji nakonec udržely s náskokem šesti bodů. Šmídová, která v roce 2004 v Aténách získala stříbrnou medaili v jednoposádkové třídě Evropa, se objeví už na třetí olympiádě. Před osmi lety v Sydney byla sedmá.

Výsledky  konečné pořadí (po 13 rozjížďkách):
Muži:
1. Asher, Willis (Brit.) 56,10 b., 2. Marinho, Nuňes (Portug.) 57, 3. Kliger, Gal (Izr.) 70, ...73. O. Bobek, P. Bobek (ČR) 231.
Ženy: 1. Maxwell, Kinsolvingová (USA) 54, 2. Contiová, Micolová (It.) 64, 3. Rechichiová, Parkinsonová (Austr.) 80, ...22. Šmídová, Mrzílková (ČR) 190.

Maier skončil ve třídě Finn třicátý

Český jachtař Michael Maier obsadil třicáté místo na světovém šampionátu lodní třídy Finn. Regatu v Melbourne ovládl dvojnásobný olympijský vítěz Ben Ainslie z Británie, který si svůj jubilejní pátý triumf. Maier sice dokázal ve třetí rozjížďce dojet na druhém místě, ale do boje o čelní příčky nepromluvil.

Závod zvaný Zlatý pohár se rozhodoval až v samém závěru, před poslední jízdou měl Ainslie před Danem Slaterem z Nového Zélandu náskok jediného bodu. "Ve třídě Finn je nyní velká konkurence, a tak jsem nadšený, že jsem vyhrál a těším se, že na sobě do olympiády v Číně ještě více zapracuji," uvedl vítězný Brit.

Druhý z Čechů Michal Hrubý skončil na 55. příčce. V Melbourne šlo vedle světových medailí také o poslední místa pro olympijské hry. Maier má účast v Pekingu jistou už od loňského mistrovství v portugalském Cascais, kde se v redukovaném pořadí vešel mezi postupující devatenáctku jachtařů.

Účast na olympiádě si už vedle něj vybojovali také Martin Trčka v Laseru a Lenka Šmídová s Lenkou Mrzílkovou ve dvouposádkové třídě 470. V březnu se ještě pokusí ve třídě Laser Radial postoupit do Pekingu bývalá partnerka Šmídové Veronika Fenclová.

Výsledky:
Muži:
1. Ainslie (Brit.) 39 b., 2. Slater (N. Zél.) 46, 3. Christensen (Dán.) 53, ...30. Maier 220, 55. Hrubý (oba ČR) 392. Junioři: 1. Scott (Brit.) 131 b., 2. Kula (Pol.) 264, 3. Melo (Port.) 321.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž