Skifař Synek takticky vyzrál a chystá nový účes

  • 1
Praha - Už šestkrát vyhrál slavné pražské Primátorky. Vloni na skifu, pět let předtím seděl ve vítězné lodi osmy s kormidelníkem. Tuto neděli se pětadvacetiletý Ondřej Synek pokusí svou sbírku na osmiveslici rozšířit. V první lodi Dukly bude bude jejím veslovodem a už těší se na souboj s posádkou Německa.

Ondro v roli veslovoda osmy budete nováček, jak se těšíte na souboj s aktuálně nejlepší osmiveslicí na světě - posádkou Německa?
Určitě to bude hodně těžké. Němci jsou obrovští favorité. V jejich lodi sedí osm veslařů s titulem mistra světa, u nás není ani jeden. Sice jsme taky zkušení a dobře připravení, ale oni se na tuto disciplínu specializují, zatímco my jezdíme jiné posádky. Budeme se muset na tom pořádně sjet a sveslovat.

Kolikrát si trasu pod vyšehradskou skálou do nedělního závodu projedete?
Snažíme se trénovat hlavně ve spodní části trati, chceme si zvyknout na vlny, kterých je opravdu hodně. Nedá se říci, že jezdíme ten dvoukilometr sem a tam. Na vodu chodíme dopoledne a odpoledne, za den ujedeme tak 30-35 kilometrů. Snažíme se využít ten čas co nejlíp. Moc možností už nebude.

Je možné, že se na tréninku potkáte právě s německou osmou?
To určitě, ale pozorovat je budeme spíš asi jen z loděnice. Ale určitě se na vodě potkáme.

Zkušební závod, třeba jen tak z hecu, si nedáte?
To si necháme až na finále. (smích)

Letos na Primátorkách nebudete obhajovat prvenství ze skifu, je to kvůli tomu, že se chcete soustředit na tu osmu?
Ano, je to tak. Jakmile jsem se dozvěděl, že tu budou mistři světa, tak jsem neváhal a šel do toho. Říkali jsme si, že nechceme, aby vyhrál někdo cizí. Proto jsme se snažili postavit co nejsilnější posádku. A mě trenér svěřil jednu z nejdůležitějších funkcí na lodi - veslovoda.

Brali byste druhé místo?
Nevím. Ale nedá se říci, že budeme  zklamaní. Nemáme co ztratit, půjdeme do toho naplno. Ztratit můžou jedině oni.

Vraťme se ještě k závodu Světového poháru v Rakousku, kde jste vyhrál. Určitě jste byl hodně spokojený.
Určitě. Jel jsem tam s tím, že budu spíš zkoušet a oťukávat tu světovou špičku. Nečekal jsem, že vyhraju. Ale byl jsem připravený, krize žádná nebyla. Psychicky jsem byl taky úplně v pohodě.

Co ten úžasný finiš, kdy jste těsně před cílem předstihl Brita Campbella, nějak speciálně jste ho trénoval?
To ne. Spíš to bylo tak, že jsem byl psychicky hodně v pohodě a zbylo mi dost sil na ten druhý kilometr. Tím, že jsem se přiblížil tomu Angličanovi a dojel jsem ho, tak jsem si zkusil rozjet finiš a vydržet až do cíle. Ale už v minulých letech jsem takhle několikrát finišoval. Jenže jsem se nechal strhnout, napálil jsem to víc a už mi nezbyly síly na závěr.

Znamená to, že jste tedy takticky vyzrál?
Snad ano. Vloni mi tímhle způsobem pár závodů nevyšlo, takže jsem se z toho poučil. Letos si první kilometr jízdy držím svoje tempo, takže když mi ujedou, tak je nechám být a spoléhám na to, že je dojedu ve druhé půlce závodu. Snažím se ušetřit síly a snažím se to pak využít.

Je tohle návod, jak jezdit další závody? Před sebou máte ještě dva závody SP a mistrovství světa v Mnichově.
Chci to takhle zkusit, ale zároveň vyzkoušet i jiné varianty. Například mít rychlejší úvodní kilometr, ale zase to nechci přepálit. Světové poháry jsou pro nás spíš k tomu, abychom se navzájem oťukali s konkurencí, kdo a jak jede. Až teprve potom na mistrovství světa je to pro nás ten největší boj.

Mimochodem letos jste nepřekvapil žádným novým účesem, nechystáte ještě nějakou kreaci?
Tak to si nechávám až na mistrovství světa do Mnichova. (smích) I když (zamyslí se), ještě bych mohl něco stihnout na Primátorky. Nechte se překvapit...


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž