David Navara

David Navara | foto: chessbase.com

Po dvou kláních na šachovém Czech Open si chce Navara užít „Jizerky“

  • 0
Nezapojil se do něj ani před rokem a také letos bude nejlepší český šachista David Navara průběh hlavního velmistrovského turnaje na festivalu Czech Open v Pardubicích sledovat zpovzdálí.

„Rozhodl jsem se trochu si odpočinout a jet na dovolenou,“ vysvětlil hráč s ratingem ELO 2735, což je skoro o sto bodů více, než má nyní obhájce prvenství Viktor Láznička.

Lenošit se chystá v Jizerských horách. A možná zde bude chtít také vymazat z paměti letošní sedmnácté místo z turnaje v rapidu, v němž měl jako vždy nejvyšší ambice. Na rozdíl od oblíbených Fischerových šachů, které vyhrál, je tento výsledek na jeho poměry propadákem.

„Chtěl jsem určitě uhrát víc než šest bodů z devíti partií,“ přiznal Navara. „Měl bych se nad sebou zřejmě trochu zamyslet, protože se mi to v Pardubicích nestalo poprvé,“ poznamenal s úsměvem.

Další triumf z „Fischerek“ mu nicméně udělal velkou radost. „Byl to rozhodně těžký turnaj, především partie od třetího do pátého kola byly velmi náročné. Myslím si, že se jednalo o nejsilněji obsazený turnaj ve Fischerových šachách v historii Czech Openu,“ mínil 31letý šampion.

V prestižním velmistrovském klání, které vypuklo včera odpoledne, drží palce Lázničkovi a také Sergeji Movsesjanovi, jehož udolal v důležité partii právě ve „Fischerkách“.

„Je ovšem velmi těžké tipovat vítěze, protože těch uchazečů může být několik desítek,“ podotkl Navara, který se po dovolené plánuje připravovat na zářijovou šachovou olympiádu v ázerbájdžánském Baku.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž