Martina Sáblíková

Martina Sáblíková | foto: Reuters

Sáblíkovou čeká první ostrý start. Trenér myslí na pohár všech pohárů

  • 0
Šest let v řadě vládne Světovému poháru na dlouhých tratích. Dokáže to Martina Sáblíková i posedmé? V pátek v nizozemském Heerenveenu pohárová sezona rychlobruslařů začíná. V 16 hodin odstartuje závod žen na 3 000 metrů a Češka je jeho favoritkou.

"Chvíli trvalo, než se dala na ledu do pohody. Ale už je zase zpátky, už je to zase ta stará Martina," věří trenér Petr Novák.

Sáblíkovou motivuje návrat do prostředí velkých rychlobruslařských závodů, umocněný vždy magickou atmosférou v nizozemském Heerenveenu. "Nervózní jsem pořád stejně. Ale hned jak jsme sem přijeli, strašně mě nadchlo, že jsem znovu viděla ty lidi a každý mi říkal: Ahoj, jak se máš? Tohle je prostě můj svět. Najednou jsem si uvědomila, jak moc mi chyběl. Celá ta sezona bude zase strašně těžká, ale zároveň i strašně krásná."

Los jí pro závod na 3 000 metrů určil do poslední rozjížďky za soupeřku legendární čtyřicátnici Claudii Pechsteinovou (letos zatím 4:06,74). Sáblíková, která v přípravných závodech dosáhla času 4:06,32, říká: "Los je dobrý, soupeřka taky - a já se už cítím docela dobře."

Největší její sokyni však musíme hledat v předchozí rozjížďce. Němka Stephanie Beckertová se zbavila bolestí zad a na německém mistrovství v Berlíně nyní předvedla čas 4:02,88. "Sáblíková je nadále na dlouhých tratích měřítkem všech věcí. Ale Stef se k ní už zase přibližuje," říká německý spolkový trenér Markus Eichler.

"Každá nová sezona začíná od nuly," podotýká Sáblíková. Pozor si musí dávat i na Nizozemky Wüstovou a Valkenburgovou. "Také Rusky se s vidinou olympiády v Soči připravují hodně dobře." Zato Kanaďankám stále chybí zraněná olympijská hrdinka Grovesová. "Kdo ví, jestli se ještě vrátí."

Novák oficiálně hovoří o tom, že dnes pomýšlejí na stupně vítězů. Pokaždé však myslí i na vítězství. "Mám výhodu, že Beckertová jede přede mnou. Budu znát její čas. Má formu, ale zkusím se s tím poprat," slibuje Sáblíková.

Do bojů vstoupí i další česká rychlobruslařka, Karolina Erbanová na trati 500 metrů. Před týdnem na přípravných závodech v Inzellu dosáhla slibného času 38,90. "Přitom ještě žádnou pětistovku nejela letos technicky dobře," poukazuje Novák. "Má na to, aby je zvládla rychleji. Věřím, že teď bude první pětistovka nejhůř za 38,50 a druhá ještě o tři desetiny rychlejší." S Erbanovou, která teprve letos odrostla juniorské kategorii, myslí minimálně na Top Ten. "Ale nemusí být daleko ani od pódia."

Sáblíkovou čeká v Heerenveenu bohatý program. Kromě tradičních startů na 3 000 a 1 500 metrů se v sobotu chystá i do B-divize ve druhém klání na 500 metrů a v neděli na 1 000 metrů. "A uvidíme, jestli ji v sobotu přesvědčím i na závod s hromadným startem. Tam by sbírala body."

Mezinárodní bruslařská unie totiž od minulé sezony vyhlašuje nejen celkové šampiony Světového poháru na jednotlivých tratích, ale i absolutního šampiona. V předchozí zimě v této klasifikaci skončila Sáblíková druhá za Kanaďankou Nesbittovou. "Letos by mohla vyhrát i tenhle Grand Cup," věří Novák.

Sáblíkové se zatím do hromadného startu nechce. "Zatím jsem na to Petrovi nekývla. Bojím se, že tam někdo blbě padne. Hromadný pád jsem si vyzkoušela už na kole, to mi stačilo." Nicméně Novák umí velmi dobře přesvědčovat a argumentovat. "To teda jo," souhlasí Sáblíková.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž