Sáblíková, mládě z rybníků, dobývá ovály

  • 4
Hamar, Praha - Rychlobruslařské velmoci jen udiveně přihlížejí. Osmnáctiletá Martina Sáblíková, juniorka odrostlá na hrbolatých českých rybnících, je stále lepší a pobíjí hvězdy. "Tohle je dívka pro budoucnost, kandidátka olympijské medaile," říká Wolf-Dieter Poschmann, expert německé televize ZDF.

Z mistrovství Evropy ve víceboji si Sáblíková veze čtvrté místo. Navíc získala v norském Hamaru "malou" zlatou medaili za vítězství na 5000 metrů a bronz na 3000 metrů!

"Nedá se to popsat, ještě tomu nemohu uvěřit," vyhrkla. Její trenér Petr Novák ji chválil: "Stoprocentní výkon."

S blahopřáním přispěchala Claudia Pechsteinová, olympijská vítězka, světová rekordmanka a údajně nejlepší kamarádka Sáblíkové.

V sobotu je proti sobě svedla rozjížďka na 3000 metrů. "Martina na mě tlačila. Není to nic příjemného mít ji v zádech," doznala Pechsteinová německým novinářům.

Poslední tři kola byla Češka rychlejší, v cíli ji od legendy branže dělilo jen 13 setin vteřiny.

Včera už se Sáblíková dočkala. Závod na 5000 metrů zvládla nejrychleji ze všech. V předposlední rozjížďce zajela čas 7:05,10. Čekala, jak si vzápětí povede Pechsteinová.

Němka neměla nárok! Rychlobruslařské "mládě" ze Žďáru poprvé v životě porazilo třiatřicetiletou šampionku, zlatou ženu ze tří olympiád.

"Jednou to přijít muselo. Už čtyřikrát k tomu byla Martina blízko," připomněl Novák.

A tím to zdaleka nekončí. "Když myslíme na olympijskou medaili, musíme porážet i Pechsteinovou, ne?" říká Novák.

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková (vlevo) s Němkou Claudií Pechsteinovou na trati 3000 metrů při vícebojařském mistrovství Evropy v Hamaru.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž