Reprezentant zkouší exotickou ligu

Tenerife, Zlín - Příjemné prostředí, stálé teplo, hezké pláže. To jsou důvody, proč spousta Čechů jezdí na Kanárské ostrovy. Vicemistr světa v in-line hokeji Aleš Zacha má ještě jeden - sport. Tenerife jej zlákalo, aby v jeho dresu odehrál letošní sezonu.

"Už delší dobu jsem přemýšlel nad tím, že bych se jel někam ohřát," pousmál se Zacha, čerstvý absolvent vysoké školy. "Zájem měla ještě Mallorca, ale na Kanárech je větší teplo," dodal.

Čeští hráči ve španělské lize in-line hokeje, to není nic nového. Pár jich tam působilo v předchozích letech. Nabídky přilétly do tuzemska i letos. Spolu se Zachou, který doma získal tři tituly v týmu Devils Prozax Zlín, zamířil na Grand Canarii i Tomáš Novák ze sousedního Reflexu.

"Úroveň je o něco nižší než v Česku, ale aspoň se naučím jazyk," poznamenal Zacha.

Od klubu má všechno hrazené, takže by se mohl věnovat jen sportu. Přestože tréninky jsou každý den, hledá ještě práci.

"Trénujeme až večer, takže celý den mám volno a nudil bych se," objasnil. "Ale zatím se mi bohužel nepodařilo najít nic, co bych dokázal skloubit s tréninkem," lituje. S hledáním práce mu pomáhají i zástupci klubu.

V in-line hokeji je Zacha obráncem, ale zároveň hraje klasický lední hokej. Před odletem na Kanárské ostrovy působil v druholigové Kroměříži jako útočník. Ovšem brusle si na exotické angažmá nevzal.

"Ani jsem nezjišťoval, jestli tam mají zimní stadiony. Klasické brusle jsem nechal doma," poznamenal hokejista, jenž zvládá přechod z nožů na kolečka bez problémů. "Horší to bývá při opačné výměně."

Španělská liga vyvrcholí v dubnu, takže Zacha stihne i nejvyšší českou soutěž, která začíná ve stejném měsíci. Rád by si pak zahrál i na mistrovství světa, které se uskuteční právě ve Španělsku.

"Aspoň se tam můžu dobře zaklimatizovat," podotkl s úsměvem.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: In-line hokej, Reflex