Ragbistům začínají napínavé boje

Praha - Před vstupem na říčanský stadion se po roce zase začnou tvořit dlouhé fronty. Ragbistům začíná play-off, napínavé vyvrcholení ligy. V semifinále hraném na dvě vítězství se utkají Tatra Smíchov, vítěz základní části, s Vyškovem, který skončil čtvrtý. A v dalším se srazí druhé Říčany se třetí Pragou.

A právě Říčanům na úspěchu záleží nejvíc. Klub s největším počtem fanoušků slaví šedesátileté výročí. "Ale to my taky. A to je pro nás velká motivace," říká Zdeněk Zeman, kapitán Pragy.

Zklamání z vyřazení by však bylo větší v Říčanech. Už průběžně totiž probíhají oslavy.  Naposled ve čtvrtek se na oficiálním večírku s představiteli města a sponzorů dražil nový dres, s kterým říčanští ragbisté poprvé nastoupí v sobotu.

Částka se vyšplhala až na dvacet tisíc korun, které prezident říčanského klubu David Frydrych věnoval na humanitární účely. "Finále by bylo skvělým vyvrcholením našich oslav," řekl Frydrych.

Do boje o zlato však může postoupit jen jeden z dvojice. Kdo to bude? Souboj je otevřený, vyloženého favorita nemá, ale přece jen se víc věří týmu Pragy.

Ač skončila v základní části až třetí, a byť minulou neděli prohrála v Říčanech v semifinále poháru 8:14, na jaře má nejlepší formu ze všech extraligových týmů.

Jednotlivé řady obou týmů vypadají vyrovnaně. Zřejmě rozhodne souboj mlýnových spojek, které mají obě mužstvy nejlepší v zemi.

Za Pragu hraje na klíčovém místě Pavel Syrový, nikdo jiný z českých hráčů na tomto postu lepší není. Proti němu se postaví Jan Fojtík, rovněž český reprezentant. A pro Říčany bude důležité, jestli uhlídají Zdeňka Žáka, nejrychlejší křídlo v lize.

Obhájce titulu Tatru Smíchov celé jaro trápila velká marodka. A ani na semifinále nemůže kouč Josef Fatka počítat s kapitánem Janem Žílou, nejlepším českým ragbistou loňského roku.

Vyškov má v mužstvo dravé mládí, ale na nejvyšší příčky se s ním nepočítá.

Seminále ragbyové extraligy, 1. zápasy:
Tatra Smíchov - Vyškov (sobota 11, stadion v Podbělohorské ulici pod Strahovem)
Říčany - Praga (sobota 17, stadion Josefa Kohouta)

O udržení: Bystrc Brno - Sparta (sobota 14)
Realspektrum Brno - Havířov (sobota 15)


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž