Proč Petr Vabroušek změnil triklub

  • 4
Praha, Zlín - Nejsilnější "železnou" sekci mají triatlonisté čerstvě zformovaného Author teamu Praha. Zlínský triatlet Petr Vabroušek a Jan Strangmüller se zasloužili o dvě třetiny historické bronzové medaile českého družstva na nedávném světovém šampionátu na dlouhých tratích na Ibize. Vabroušek tam skončil jedenáctý, což je dosud nejlepší umístění českého závodníka, a Strangmüller dvacátý. Třetím do party byl pardubický Vodehnal (17. místo).

"Součet individuálních výkonů ukazuje sílu dlouhého triatlonu v Česku," oceňuje Vabroušek, bratr známého veslaře Michala, který už v Praze působí delší dobu v Dukle.

Vabroušek se na sezonu rozehříval v únoru na Ironmanovi v Malajsii, kde skončil v padesátistupňových vedrech čtvrtý.

Pak ho čekala velká životní změna. Kvůli kolu opustil brněnský Olympo team. "V Authoru jsem poprvé našel kvalitní domácí značku," vysvětluje změnu triatlet.

"V Brně se navíc jednoznačně preferuje olympijský triatlon a já byl vždy samostatná jednotka. Tak trochu bokem," dodal jeden z dvaceti nejlepších železných mužů planety.

Obrovské tréninkové dávky, které provázejí svět dlouhého triatlonu, většinou způsobují osamocení v přípravě. "Jsem rád, když mám u sebe rodinu," říká devětadvacetiletý Vabroušek, který žije v Malenovicích u Zlína, ale manželku se synem bere s sebou, jak mu to jen finance dovolí.

Do Spojených států, kde je od pondělí, ale odcestoval sám. Vabroušek chtěl původně podpořit sobotní Moraviaman v Otrokovicích, který loni pomáhal zakládat, nakonec zvolil start v americkém Idaho. "V neděli, tedy den po otrokovických závodech, začne v Idaho kvalifikace na Havaj. A tam nemohu chybět," omluvil svoji neúčast.

Moraviaman bude mít na rozdíl od závodů na Ibize klasické parametry dlouhého triatlonu (3,8 - 180 - 42,195). V závodě, který se dostal do kalendáře domácího a česko-slovenského poháru, budou vytrvalci usilovat o pokoření času 8:45 hodiny. Na vítězství v lepším čase je vypsána prémie deset tisíc korun.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž