Pražanky chtějí zapomenout na Liberec

P r a h a - První vystoupení v evropských pohárech mohou volejbalistky pražského Olympu i hráči Českých Budějovic využít jako příležitost k napravení reputace. Uplynulý víkend totiž oběma klubům nepřál. Jihočeši neobhájili Český pohár a Pražanky nečekaně klopýtly v extralize s Libercem. Oba celky budou mít výhodu domácího prostředí, v němž se chtějí poprat o vítězství.


Olymp přivítá ve středu v 17 hodin v Klubovém poháru (Top teams cup) portugalskou Madeiru, kterou před třemi lety v Poháru vítězek poháru porazil. "Na soupisce je asi pět hráček, které tenkrát mohly hrát, jestli nejde o shodu jmen. Pamatuji si, že byly hodně obětavé a hrály dobře v poli," pátral v paměti trenér Pražanek Stanislav Mitáč.

Olymp bude mít výškovou převahu, neboť nejvyšší hráčkou portugalského týmu je se 182 centimetry jediná legionářka, ukrajinská smečařka Olena Čornová.

Mitáč prozradil, že v pondělí se na Olympu probírala sobotní prohra s Libercem. "Holky si chtějí spravit chuť. Vyhrávat domácí zápasy bude hodně důležité," připomněl známou pravdu. Klubový pohár je rozdělen do osmi skupin, z nichž jen vítězky postoupí do čtvrtfinále.

Jihočeši vstoupí do Evropské ligy mistrů o den později rovněž v 17 hodin. Na úvod je čeká belgický Knack Roeselare, s nímž prohráli na jaře 1998 v semifinále Poháru CEV. "V týmu zůstali čtyři hráči. Teď mají na soupisce šest cizinců, největší hvězdou je nizozemský blokař Cristina," vyjmenoval budějovický kouč Milan Žák.

I on, stejně jako Mitáč, přivítal změnu systému pohárů, v nichž se hraje dvakrát každý s každým na rozdíl od loňského jediného vzájemného zápasu. "Je to spravedlivější. Liga mistrů je evropská špička, pro nás je čest hrát s nejlepšími. Proto je naším cílem prát se doma o vítězství," dodal.

Z videozáznamu český mistr zjistil, že Roeselare praktikuje rychlejší hru do kůlů a jeho údernou sílu násobí útok ze zadní zóny. "To je hlavní parketa nejen mexického univerzála, ale i Cristiny," doplnil Žák.

Zápas z Českých Budějovic bude přímým přenosem vysílat ČT2. Ze čtyř skupin Ligy mistrů postoupí vždy dvojice do čtvrtfinále.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž