Český fleretista Alexander Choupenitch. (26. července 2021)

Český fleretista Alexander Choupenitch. (26. července 2021) | foto: AP

Devět českých šermířů včetně Choupenitche míří na mimořádné ME do Plovdivu

  • 0
Devět českých šermířů včetně bronzového olympijského medailisty Alexandera Choupenitche se zúčastní mimořádného mistrovství Evropy, které hostí od pátku do neděle Plovdiv. Vedle medailí se na něm bude bojovat o body do olympijské kvalifikace. Uspořádání tohoto šampionátu nařídila evropské asociaci EFC mezinárodní federace FIE, protože na Evropské hry nesmějí sportovci z Ruska a Běloruska.

V Krakově se tak bude bojovat jen o body do týmové klasifikace. Devítku českých reprezentantů proto čekají dva vrcholné evropské turnaje v krátké době. Šermířské soutěže na Evropských hrách začnou 25. června. O šampionátu v Plovdivu se rozhodlo na začátku června.

„Bylo to všechno dost narychlo. Museli jsme změnit s trenérem plány, protože jsme původně počítali, že bude mistrovství Evropy v rámci Evropských her v Polsku,“ uvedl v tiskové zprávě Choupenitch.

Mistrovství Evropy je hodně důležité, protože kontinentální šampionáty mají nově stejnou váhu jako turnaje Grand Prix. „Jsem odhodlaný a hodně se těším, protože formát ME mám rád. Všichni musí během jednoho dne zvládnout skupiny a poté případnou eliminaci, takže vítěz končí opravdu hodně pozdě,“ hodnotil Choupenitch své vyhlídky.

Individuální turnaj bude i na Evropských hrách, ale tam se nebude bojovat o body do světového žebříčku. „Takže se bude šermovat v uvozovkách jen o pocit vítězství,“ poznamenal Choupenitch, kterého souboje o evropský titul ve fleretu v Plovdivu čekají v neděli 18. června.

V pátek budou šermovat fleretistky a kordisté s další českou nadějí Jiřím Beranem. V sobotu budou k vidění duely kordistek a šavlistů, na neděli je vedle soutěže fleretistů naplánované také klání šavlistek.

Nominace českého týmu na ME v šermu v Plovdivu

Muži:
Fleret:
Alexander Choupenitch, Jan Krejčík, Marek Totušek

Kord: Jiří Beran, Jakub Jurka, Martin Rubeš, Michal Čupr

Ženy:
Fleret:
Štěpánka Němcová

Kord: Kateřina Saligerová

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž