Pljuščenko: Sláva mě ještě neunavila

Praha, Petrohrad - Byl neomezeným vládcem krasobruslařského ledu. Nikdy neoznámil, že končí kariéru. Není zraněný. Přesto letos nezávodí. Vrátí se ještě? "Ano!" říká Jevgenij Pljuščenko. "Chci být dvojnásobným olympijským vítězem. Počítejte se mnou ve Vancouveru 2010." Prozatím si vystačí s exhibicemi, chystá velkou ruskou túru.

V jeho petrohradské garáži stojí luxusní mercedes, extravagantní maseratti, automobil dostal darem i od prezidenta Putina. "Také nábytek v mém domě je velmi drahý. Peníze musíte utrácet, ovšem s rozmyslem," tvrdí. Pochlubí se prstenem s brilianty, oblíbil si vojenskou módu.

"Jdu po ulici a tolik lidí se za mnou otáčí," vypráví. "V Rusku mě pozná snad 80 procent obyvatel, ale sláva mě ještě neunavila."

V lednu si zaletěl na dovolenou na Srí Lanku. Při autohavárii tam podle informací německého deníku Bild jen o vlásek unikl smrti.

Stejně tak vyvázl nezraněn i den po svém olympijském triumfu, když havaroval na dálnici do Milána. "Byla to velká nehoda a ze mne nevytekla ani kapka krve. Měl jsem v porovnání s ostatními obrovské štěstí."

Je hrdým otcem, v létě se mu narodil syn Jegor. "Od chvíle, kdy jsem poprvé potkal svoji ženu Marii, je můj život skvělý," sděluje. Jako by neexistoval sen, který se mu nevyplní. "Možná přece: Chtěl bych si popovídat s Petrem Velikým," připomene ruského cara, svůj idol.

Ale ve sportu? Vyhrál olympiádu, třikrát mistrovství světa, pětkrát šampionát Evropy. V Turíně triumfoval na hrách rozdílem třídy, o 27 bodů. "Jevgenij je jako rocková hvězda. My ostatní jeli jen o stříbro," řekl tehdy Američan Johnny Weir. Snad i proto nyní chybí blonďatému Rusovi motivace pro další závody.

"Dobře, vyhrál jsem olympiádu, a co? " uvažuje. "Život nekončí. Musím se pohnout dál. Je mi 24, jsem pořád mladý kluk. A mám nápady."

Natočil DVD, kde bruslí na hudbu z opery Tosca. Koketuje i s herectvím. "Krasobruslení má k němu blízko. Divadlo, tanec, show, to vše obnáší. Láká mě akční role v historickém filmu."

Stále častěji však platí i zdánlivě nepředstavitelná vize: vyhlášený workoholik Pljuščenko jen tak relaxuje s rodinou. "Jedeme za Petrohrad, kde máme svůj další dům. Pořádám barbecue, hraju si s naším buldokem a yorkširem nebo vezmu offroad a jedu do lesa."

Nevyhledává hlučné kluby a diskotéky. "Raději jdeme s manželkou na tichou večeři do japonské restaurace."

A přece ujišťuje, že opět najde sílu vrhnout se na olympijské kolbiště. "Mám totiž neobyčejně silnou potřebu vítězit. V čemkoliv. Ozve se v pravý čas."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž