Simona Baumrtová

Simona Baumrtová | foto: Reuters

Baumrtovou, Micku a spol. proženou v Pardubicích plavci z ciziny

  • 0
Na plaveckou Velkou cenu města Pardubic, jež startuje v 16 hodin a potrvá až do neděle, se sjede nebývalá konkurence.

I v dřívějších letech narušovali čas od času výborní plavci z ciziny plány českých hvězd na nejvyšší stupínky při pardubické Velké ceně. Jenže to byli jednotlivci. Letos se v aquacentru chystá doslova jejich invaze. Čtyřnásobná vítězka ankety „Plavec roku“ Simona Baumrtová, Jan Micka, Martina Moravčíková, Barbora Seemanová, Lucie Svěcená a Pavel Janeček se budou na drahách potýkat se šesticí závodníků, kteří stejně jako oni soutěžili na olympiádě v brazilském Riu za svoje reprezentace. Vedle toho pořadatelé přilákali jednoho juniorského mistra Evropy a dvanáctého muže ze světového šampionátu. Jak se jim to povedlo?

„Svaz chtěl zkvalitnit závody českého poháru, a tak slíbil klubům příspěvek, pokud dobré zahraniční plavce na velké ceny seženou. Zasloužila se o to hlavně Jana Klusáčková (sportovní manažerka aquacentra a plavkyně SCPA Pardubice), která kontaktovala Martinu Moravčíkovou. Ta domluvila Finku Jennu Laukkanenovou,“ líčí trenér SCPA Tomáš Neterda, jeden z organizátorů Velké ceny. A pokračuje: „Dalším to doporučila Bára Závadová (nejlepší česká plavkyně, jež se momentálně připravuje v Austrálii). Čtyřnásobná olympionička, Maďarka Evelyn Verrasztóová, se pak ozvala sama, v době, když už bylo oficiálně po přihláškách.“

Vedle zkušené kraulařky Verrasztóové bude zřejmě největší zahraniční osobností Běloruska Alexandra Herasimeniaová, která si v Riu pověsila na krk bronz po závodě na 50 metrů volný způsob. Je jasné, že pro sportovce z domácích oddílů SCPA a KVS bude při tak „nadupané“ ceně pořádná šichta prodrat se aspoň do finále.

„Nejlepší nalosování má asi Lenka Štěrbová na 800 a 1 500 metrů volný způsob. Má v nich čtvrtý nejlepší letošní čas, ale jiní plavci je mají i z pětadvacítek, takže je to zkreslené,“ podotýká Neterda.

Kromě Lenky Štěrbové a její sestry Michaely se představí například Adéla Vavřinová, Kristýna Jiránková, Jan Čejka (všichni SCPA), Jan Prokop, Markéta a Michaela Navrátilovy či Daniel Toman (všichni KVS). Sobotní finálový program začíná v 16.30, nedělní v 15 hodin.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž