Europasportpark v Berlíně, kde se v říjnu uskuteční závody Světového poháru v...

Europasportpark v Berlíně, kde se v říjnu uskuteční závody Světového poháru v plavání. | foto: ČTK

Vítáme všechna pohlaví. Transgender plavci budou v Berlíně závodit v sólo kategorii

  • 117
Plavání otevírá svým závodníkům novou kategorii - bez rozdílu pohlaví. Transgender sportovci budou v bazénu poprvé bojovat o medaile na začátku října v Berlíně v závodech Světového poháru.

O novince informovala světová plavecká federace World Aquatics na svém webu. Vedení organizace přitom před rokem odhlasovalo, že transgender sportovkyně nebudou soutěžit v elitních ženských plaveckých závodech.

Organizace dříve známá jako FINA uvádí, že v Berlíně půjde o průkopnický pilotní projekt, který má za cíl otevřít sport všem pohlavím a genderovým identitám.

„Zavázali jsme se prozkoumat vznik otevřené kategorie,“ řekl prezident World Aquatics Husain Al-Musallam. „Naši odborníci pracovali na tom, aby se to stalo skutečností,“ dodal.

V Berlíně se bude závodit ve dnech 6. - 8. října a pro novou kategorii jsou vypsány dvoudenní závody na tratích 50 a 100 metrů. Jak organizace zdůraznila, všechny se uskuteční podle platných mezinárodních standardů. Přihlášení plavci se budou moci zúčastnit individuálně, v barvách svého týmu, nebo coby členové národní federace.

Další podrobnosti k samotné organizaci závodů budou teprve zveřejněny.

„Jsme hrdí na to, že u můžeme pořádat akci, kde mohou plavci soutěžit bez bariér. Berlín je německým centrem rozmanitosti a začlenění, proto je to ideální místo pro takový projekt,“ řekl viceprezident německého plaveckého svazu Kai Morgenroth.

Třídílný světový pohár plavců má v říjnu zastávky ještě v Aténách a v Budapešti. V Berlíně by se podle organizátorů měla představit řada plavců z nedávného světového šampionátu ve Fukuoce.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž