Libor Capalini při on-line rozhovoru

Libor Capalini při on-line rozhovoru - Moderní pětibojař Libor Capalini při on-line rozhovoru v redakci iDNES.cz. | foto: Michal Sváček, MF DNES

Pětibojař Capalini: Minulá sezona se ani nedá hodnotit

  • 0
V sále utichl hluk a zazněla fanfára. Na slavnostním večeru moderního pětiboje se moderátorka zrovna chystala oznámit jméno nejlepšího závodníka uplynulého roku. Libor Capalini, favorit minulých let, se však u stolu dál klidně bavil s reprezentačním trenérem Kučerou. Ani se neotočil k pódiu. Hořovický rodák věděl, že tentokrát titul pětibojař roku nezíská.

"David Svoboda," zaznělo sálem. Pětatřicetiletý Capalini se otočil, zatleskal týmovému kolegovi z Dukly a pokračoval v debatě.

Většinu sezony totiž doplácel na zranění achilovky a nemohl závodit, musel se vzdát i olympijských her v Pekingu.

V anketě skončil pátý.

"Minulá sezona se ani nedá hodnotit, dlouho jsem byl zraněný. Jediným úspěchem bylo třetí místo na mistrovství Evropy týmů," vysvětlil.

Nyní ale znovu trénuje. Příprava na novou sezonu však není snadná, protože moderní pětiboj se mění: zatímco dosud měly jednotlivé disciplíny přesně stanovené pořadí (střelba, šerm, plavání, parkur a běh), od letoška se střelba spojí s během a vytvoří cosi na způsob biatlonu.

Jak dlouho se nestalo, že byste se nedostal v anketě Pětibojař roku do nejlepší trojky?
Abych pravdu řekl, ani si nevzpomínám. Posledních deset dvanáct let jsem určitě v té nejlepší trojce byl.

Chystají se nová pravidla. Už jste si je vyzkoušel?
Před deseti lety jsem závodil na exhibici, která takhle probíhala. Ale to bylo jen tak, bez tréninku. Teď se poctivě chystám na změnu taktiky i stylu, vyžaduje to dlouhodobý trénink.

Co od nové sezony čekáte? Bude hodně ovlivněna novým systémem.
Zjištění, jak se s ním dokážu vypořádat. Na tom bude záviset, jestli po sezoně skončím, nebo přidám ještě rok. Ale doufám, že i za ten rok stihnu posbírat v nových pravidlech tolik zkušeností, že je budu moct využívat v případné trenérské kariéře.

A konkrétní cíle?
Chtěl bych mít takovou sezonu jako v minulých letech. Pokud budu mít medaile z mistrovství Evropy a světa, budu spokojený.

Pětibojař roku 2008

1. Svoboda (Dukla Praha/Ados Praha) 210 bodů
2. Michalík (PSC Plzeň) 172
3. Polívka (Dukla Praha) 122
4. Grolichová (Dukla Praha/Ados Praha) 100
5. Capalini (Dukla Praha) 48
6. Kodedová (PSC Plzeň) a Dianová (Dukla Praha) obě 4


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž