Madden NFL

Madden NFL | foto: Electronic Arts

Z hřiště k herním konzolím. Americký fotbal startuje esport ligu

  • 0
Situace kolem koronaviru znemožnila zahájit letošní ročník Paddock ligy amerického fotbalu. Hráči se tak přesunuli domů. Vynucenou pauzu vyplní historicky první ročník virtuální soutěže. Americký fotbal se zapojuje do stále populárnějšího prostředí esportu. V Paddock elize se utká 10 týmů, začíná se po Velikonocích.

Nemohou na hřiště, a tak poměří síly alespoň na dálku. „Liga je určená našim hráčům. Své týmy v Paddock elize budou reprezentovat skuteční hráči. Ve tříčlenných týmech musí být vždy alespoň dva,“ vysvětlil formát soutěže Radim Kroulík, místopředseda České asociace amerického fotbalu.

Ten vidí v esportu příležitost. „Simulace amerického fotbalu, tedy Madden NFL, je mezi komunitou fanoušků velmi populární hrou. Navíc tato hra bývá často prvním kontaktem teenagerů s americkým fotbalem. Mezi aktivními hráči bychom našli spoustu příkladů, kdy je k našemu sportu dovedl právě Madden.“

Mistr i proti třetiligovému celku

Právě po Velikonocích odstartuje první ročník. Do něho se přihlásilo 10 týmů. Proti sobě se utkají týmy, které by se na hřišti nikdy nepotkaly. „Většina ligy je zastoupena týmy z nejvyšší Paddock ligy, včetně úřadujících mistrů, Prague Lions. K nim se připojí třeba i Litvínov Hunters, kteří měli v té skutečné soutěži hrát ve třetí lize,“ vysvětlil Kroulík.

Bude virtuální liga pouze jednorázovou výplní, do doby než se rozeběhnou soutěže na hřištích? To nechtěl Kroulík předjímat. 

„Po skončení prvního ročníku si to vyhodnotíme. Esport je vzrůstající fenomén a máme štěstí, že americký fotbal má kvalitně zpracovanou simulaci s již bohatou tradicí. Může to být pro nás cesta, jak oslovit mládež a kromě esportu je přivést i k tomu skutečnému americkému fotbalu,“ uzavřel místopředseda.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž