Olympijské symboly jsou chráněny

P r a h a - Zabránit neoprávněnému využívání olympijské symboliky, například k reklamním účelům, by měl zákon, jehož návrh dnes schválila sněmovna velkou většinou hlasů. Předlohu dolní komoře parlamentu předložili poslanci Ladislav Šustr (KDU-ČSL), Augustin Bubník (ODS), Stanislav Volák (Unie svobody) a Michal Kraus (ČSSD). Do olympijské symboliky návrh zahrnuje vedle olympijského symbolu tvořeného pěti kruhy i olympijskou vlajku, heslo, oheň, pochodeň, hymnu, emblém a výrazy "olympijský" a "olympiáda".

Jakékoliv užívání olympijské symboliky pro obchodní či reklamní účely by mělo být možné jen na základě písemného zmocnění Českého olympijského výboru (ČOV).
Zákon upravuje postavení ČOV jako jediného zástupce oprávněného řídit olympijské hnutí v České republice. Emblém a vlajka ČOV má požívat obdobné ochrany jako mezinárodní olympijská symbolika.


Autoři předlohy v důvodové zprávě uvádějí, že Česká republika dosud neratifikovala Nairobskou úmluvu, která od počátku osmdesátých let olympijský symbol chrání, a nepřijala ani žádnou právní úpravu na jeho ochranu. Předkládaný zákon, který by nyní měl projednat ještě Senát, má situaci napravit. Účinnosti by měla nová legislativní úprava nabýt 1. května.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž