ŠAMPION. Na World Tour v Olomouci byl nejlepší Portugalec Marcos Freitas (na...

ŠAMPION. Na World Tour v Olomouci byl nejlepší Portugalec Marcos Freitas (na snímku), který v sedmi setech porazil Němce Patricka Bauma. Mezi ženami vyhrála Rumunka Elizabeta Samarová. | foto: Tomáš Frait, MF DNES

Elitní stolní tenis v Olomouci: World Tour rozhodovaly až sedmé sety

  • 0
Pět dní zápolili v Olomouci elitní stolní tenisté z celého světa na prestižním turnaji GAC Group ITTF World Tour. Nejúspěšnější se stala výprava Japonska, která si z Hané odvezla dvě vítězství a pět finálových účastí. Nejprestižnější dvouhry však ovládli Portugalec Marcos Freitas a Rumunka Elizabeta Samarová.

Finále mužů bylo evropskou záležitostí, proti Freitasovi se postavil sedmnáctý hráč světa Němec Patrick Baum a na své straně měl i statistiky, když všechny čtyři předchozí vzájemné zápasy vyhrál. Portugalec se ale ukázal jako psychicky výborně připravený, během cesty do finále svedl v pěti kolech čtyři sedmisetové bitvy a na maximální počet sad se protáhlo i finále.

Rozhodující sedmý set začal lépe Baum, Freitas ale dokázal za nepříznivého stavu 3:6 uhrát šest míčků v řadě a vedení už nepustil. „Věděl jsem, že naše šance budou absolutně vyrovnané a průběh to potvrdil. Nemyslím, že bych svého soupeře něčím přehrál, snažil jsem se dodržovat svoji taktiku, těžit z dobrého servisu a topspinových výměn. To se mi v důležitých momentech dařilo,“ uvedl na stránkách svazu a přiznal, že vítězství v Olomouci patří k jeho největším úspěchům.

„Tohoto vítězství si vážím ještě o trochu víc než únorové výhry v Evropském poháru.“ Favoritkou finále žen byla čtvrtá nasazená Japonka Fukuharová, která také vyhrála první sadu. Pak ale Rumunka Samarová zlepšila servis a následující tři sady ovládla. Japonka ještě dokázala srovnat na 3:3, ale v rozhodující sedmé sadě měla Samarová pevnější nervy a vyhrála 12:10.

„Závěr zápasu byl jen o hlavě. Věděla jsem, jak mám hrát, že nesmím dát dlouhý servis, ale důležité v takových momentech je, opravdu to tak zahrát. Mně se to povedlo, sice jsem promarnila své první tři mečboly, ale ten čtvrtý jsem využila,“ usmívala se šťastná vítězka.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž