OH v Aténách pomůže malým sportům

  • 1
Colorado Springs - Pomoci menším sportům se rozhodli zástupci sportovních federací větším podílem z prodeje televizních práv na olympiádě 2004 v Aténách. Peníze se budou dělit rovným dílem. Všech osmadvacet sportů dostane jako před čtyřmi lety v Sydney stejnou základní částku, změní se ale rozdělování přebytků. Členové Asociace mezinárodních sportovních federací se dohodli, že mezi jednotlivá odvětví bude rozděleno rovným dílem sedmdesát procent přebytků.

Jen o zbývajících 30 procentech bude rozhodovat šíře televizního pokrytí jednotlivých sportů, zatímco v Sydney se podle tohoto hlediska rozdělovala většina peněz.  Největší částku (17,668 milionu dolarů) získala atletická federace, nejméně peněz (3,668 milionu), dostaly svazy triatlonu a taekwonda.

Funkcionáři očekávají, že přebytky v Aténách budou 240 až 260 milionů dolarů. Předloni v Sydney byly poloviční. Podle Denise Oswalda z Mezinárodního olympijského výboru by přijatý model měl pomoci především malým federacím, které nemají velké příjmy z jiných zdrojů. "Často se stalo, že bohatí ještě víc zbohatli a menší federace vyšly naprázdno. Tohle by mělo situaci vyrovnat," řekl agentuře AP.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž