Odepisovaný kůň vyhrál Velkou národní

Liverpool, Praha - Představte si, že Karlovy Vary vyhrají hokejovou ligu. Nebo třeba Slovácko tu fotbalovou. Podobně zapůsobil na Brity finiš Velké národní v Liverpoolu, nejslavnějšího překážkového dostihu světa. Patřil totiž Silver Birchovi, desetiletému koni, jehož jméno znamená v překladu Stříbrná bříza.

Outsiderovi, který startoval do dostihu s kurzem 33:1...

V jeho sedle byl navíc nezkušený, pětadvacetiletý žokej Robbie Power a jeho koučem Gordon Elliott, který se o něj staral pouze jediný rok.
 
"Šok,"  tímto jediným slovem komentoval výsledek Velké národní titulek deníku The Sun.
 
"Ale co, měli štěstí. V dostizích je všechno možné,"  namítl legendární český šampion Josef Váňa.  "I když faktem je, že Silver Birch nebyl favorit a Power nepatří k nejlepším žokejům, vždyť má na kontě jen 20 vítězství, zatímco McCoy přes 2000."
 
Jenže právě rutinér Tony McCoy, považovaný za nejlepšího žokeje současnosti, se opět o vítězství pokoušel marně. Naopak mladík Power v cíli naprosto spokojeně prohlašoval: "Teď už můžu klidně odejít do důchodu."

Silver Birch se stal v roce 2004 vítězem Waleské národní a o rok později patřil k favoritům Velké národní. Zranění nohy mu však tehdy nedovolilo nastoupit. Bývalý trenér ho pak prodal. Experti tvrdili, že se neuzdraví, a odepsali ho.

Opak byl pravdou. Pro svého majitele vydělal v sobotu v Liverpoolu úctyhodných 399 tisíc liber. "Jelo se mi na něm lehce. Pokaždé když viděl překážku, sklopil uši a skočil. Já jen určoval směr,"  rozplýval se Power. Navzdory slunci, jež zalilo liverpoolské závodiště Aintree, to byl v sobotu nesmírně drsný dostih.

Cílem proběhlo jen 13 ze 40 startujících. Počtvrté za pět ročníků triumfoval irský kůň. Naopak drtivá většina favoritů cíl neviděla. Jeden z největších, Point Barrow, se nedostal přes první překážku.
 

 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž