Slavnostního otevření šachového koutku Eduarda Lendla v Moravské zemské...

Slavnostního otevření šachového koutku Eduarda Lendla v Moravské zemské knihovně v Brně se zúčastnil i český velmistr David Navara (vpravo), který zde odehrál simultánní partii. | foto: Marie Matějková

Šachisté Nového Boru vyhráli Evropský klubový pohár, slaví po devíti letech

  • 1
Šachisté Nového Boru podruhé ovládli Evropský klubový pohár. Během týdenního turnaje v rakouském Mayrhofenu vyhráli všech sedm kol a navázali na triumf z roku 2013. V sestavě extraligových suverénů posledních let nechyběli aktuálně dva nejsilnější čeští hráči David Navara a Thai Dai Van Nguyen.

Druhý nasazený Nový Bor skončil v posledních třech ročnících nejprestižnějšího klubového turnaje pokaždé na stříbrné pozici, letos byl ale suverénní.

„Hráči předvedli neskutečný výkon, hlavně v posledním kole, kdy jsme cítili největší tlak. Po třech stříbrech bereme zlato, je to skvělý pocit. Nový Bor po devíti letech opět šampionem Evropy,“ citoval web Šachového svazu ČR nehrajícího kapitána týmu Petra Boleslava.

V posledním kole si Nový Bor poradil s francouzským celkem Asniéres 3,5:2,5, ke zlatu by mu přitom stačil i nerozhodný výsledek. Tahounem týmu byl na druhé šachovnici indický velmistr Santoš Gujrathí Vidit, jenž přišel o stoprocentní bilanci až dnešní porážkou.

Stříbro získal francouzský tým Clichy, bronz německý Viernheim. Norský Offerspill s mistrem světa a světovou jedničkou Magnusem Carlsenem potvrdil nasazení a obsadil sedmou pozici.

Moravská Slavia Brno byla čtrnáctá a Beskydská šachová škola Frýdek-Místek skončila na 46. místě ze 70 družstev.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž