Nike Tour čeká finále

Prostějov - O účast v celosvětovém finále na Bahamách budou v sobotu a neděli v Prostějově usilovat začínající tenisté. V průběhu víkendu vyvrcholí na prostějovských tenisových kurtech čtvrtý ročník turnaje Nike Junior Tour, který je největší tuzemskou akcí pro mladé tenisty a tenistky v kategoriích mladšího a staršího žactva. Ve hře je velmi atraktivní cena.

Vítěz závěrečného Masters se kvalifikuje do celosvětového finále soutěže, kterou letos v termínu od 10. do 17. listopadu hostí Bahamy.

"Celý turnaj chápeme jako podporu mládežnickému tenisu. Při akci spolupracujeme i s Českým tenisovým svazem. Pro mladé hráče je to také jedna z možností otestovat si svou výkonnost při zápasech s nejsilnějšími soupeři ve své kategorii," vysvětlil filozofii mládežnického turnaje sportovní manažer titulárního sponzora David Císař.

"Je to naše investice do budoucnosti českého tenisu," vystihl smysl celé Nike Junior Tour Císař. Již včera vybojoval celkové prvenství v kategorii mladších žáků Michal Konečný z pořádajícího klubu TK Agrofert Prostějov. Ve finále porazil Romana Chmelíka z ČLTK Praha 6:3 a 6:4 a jako první si vybojoval letenku na bahamské celosvětové finále.

V neděli bude letošní Nike Junior Tour znát všechny své vítěze. Dnes začínají boje o vítězství v kategoriích starších žaček a žáků. Mezi dívkami je favoritkou Renata Kučerková z Frýdlantu nad Ostravicí, nasazenou jedničkou mezi chlapci se stal Jan Marek z ČLTK.

"Finálový turnaj Masters je určen pro nejlepších osm z každé věkové kategorie. Tomuto finálovému souboji předcházelo osm turnajů, které probíhaly od letošního dubna," vysvětlil způsob postupu mezi nejlepší Jaroslav Balaš, který má prostějovský turnaj na starosti.

Celosvětové finále má každý rok lepší obsazení. Odborníci jej již dokonce povýšili na neoficiální mistrovství světa v těchto věkových kategoriích. "Všechny státy vysílají na závěrečné finále své nejlepší tenisty. Pro naše hráče je to kvalitní způsob, jak zjistit, jakou mají výkonnost," poznamenal k významu akce Císař.

Z České republiky se v minulosti ve světových finále prosadily velké talenty současného tenisu, jako například Petra Cetkovská, Lucie Šafářová nebo Tomáš Berdych. "Postoupili až do závěrečných kol," zavzpomínal na předchozí úspěchy Císař.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž