Němečtí koně doma neuspěli

Baden Baden - Propadákem skončil pro německé koně pátý díl Světové série v Baden Badenu, který se běžel na dráze v Baden Badenu. Dostih se stal jednoznačnou záležitostí jejich zahraničních soupeřů. Na 2400 metrů dlouhé trati nakonec triumfoval britský Mamool, vedený žokejem Frankiem Dettorim. Jasným favoritem dostihu byl přitom domácí Next Desert, který loni vyhrál Německé derby a i letos prokazoval výtečnou formu.

Britský host Mamool byl podle sázkových kurzů v listině favoritů třetí, zatímco s irským Black Sam Bellamym počítal skutečně málokdo. Právě ten se ale po startu pustil do diktování svižného tempa, s kterým měli němečtí soupeři potíže.

Po dvou třetinách trati se na Black Sam Bellamyho dotáhli Mamool i Next Desert, ten ale zakrátko zase odpadl. Irský lídr a jeho britský konkurent se v závěrečných stovkách metrů odtrhli od zbytku pole a svedli dramatický souboj o vítězství, jenž nakonec o čtvrt délky vyzněl v Mamoolův prospěch.

Italský žokej Dettori se tak dostal do čela hodnocení Světové série. Na třetím místě už se ztrátou potvrdil propadák domácích koní dánský vyslanec Dano Mast, až za ním dokončil nejlepší Němec Ransom O'War.

"Mamool se před tímhle dostihem zlepšil, nevěděli jsme ovšem jak moc," pochvaloval si Dettori. "Takovýto výsledek jsme vážně nečekali, o to spokojeněji ale pojedeme domů," dodal.

Pro arabskou stáj Godolphin, která je Mamoolovým majitelem, šlo o letošní druhé vítězství ve Světové sérii; v jejích barvách totiž startuje i vedoucí kůň průběžného pořadí Sulamani.

Výsledky:
Grosser Bugatti Preis (2400 m, 800 000 eur):
1. Mamool (ž. Dettori, tr. Suroor, maj. Godolphin - Brit.), 2. Black Sam Bellamy (Ir.), 3. Dano Mast (Dán.), 4. Ransom O'War (Něm.), 5. Systematic (Brit.). Výrok: boj 1/4 - 2 - 2 1/2 - 3. Čas: 2:32,75.
Průběžné pořadí - koně: 1. Sulamani (Brit.) 18 b., 2. Alamshar (Ir.) 15, 3. High Chaparral (Ir.), Eishin Preston (Jap.) a Mamool po 12.  Jezdci: 1. Dettori (It.) 20, 2. Kinane 18, 3. Murtagh (oba Ir.) 15.  Trenéři: 1. Suroor (Brit.) 30, 2. O'Brien 18, 3. Oxx (oba Ir.) 15.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž