Momentka z mistrovství světa v Duisburgu

Momentka z mistrovství světa v Duisburgu | foto: Vít Chalupa

Nemůžeme garantovat bezpečnost závodů. Německý svaz kanoistiky odmítá Rusy

  • 3
Německý svaz kanoistiky odmítá start ruských a běloruských sportovců na závodech v Německu. Argumentuje tím, že není schopen zajistit bezpečnost závodů, pokud by se zúčastnili. Jedná se o červnový Světový pohár ve vodním slalomu v Augsburgu a mistrovství světa v rychlostní kanoistice v Duisburgu, které bude na konci srpna hlavní olympijskou kvalifikací.

„Po důkladném prozkoumání areálů jsme se společně s organizátory rozhodli, že nemůžeme garantovat bezpečnost závodů, pokud bychom povolili start ruských a běloruských sportovců, a to v jakékoli podobě,“ napsalo v dopise Mezinárodní kanoistické federaci (ICF) prezidium kanoistického svazu DKV.

Národní svaz sice přijímá rozhodnutí ICF postupovat podle doporučení Mezinárodního olympijského výboru ohledně povolení účasti Rusů a Bělorusů, argumentuje však obavami o bezpečnost všech zúčastněných stran.

„Aby zajistili bezpečnost, museli by pořadatelé zavést speciální opatření k ochraně všech. Především sportovců, ale i zaměstnanců a diváků v průběhu závodů,“ tvrdí DKV.

Kanoistika schválila návrat ruských a běloruských závodníků do soutěží

Umožněním účasti Rusů a Bělorusů navíc podle DKV není garantována férová soutěž pro všechny zúčastněné státy. „Z tohoto důvodu, po dohodě s lokálními organizátory závodů ICF v Augsburgu a Duisburgu, nebude žádným individuálním ani neutrálním sportovcům povoleno v Německu startovat,“ potvrdil stanovisko DKV její prezident Jens Perlwitz.

Možnost účasti neutrálních Rusů a Bělorusů jako jednotlivců umožnila ICF na konci dubna. Ke schvalování přihlášek vytvořila speciální nezávislý panel. Zároveň ale nechala pořadatelům právo na samostatné rozhodnutí. Toho využila i česká strana. Rusové a Bělorusové nebudou závodit ani na Světovém poháru ve vodním slalomu v Troji, který se uskuteční od 8. do 11. června.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž