Velká pardubická - Momentka ze slavného dostihového závodu - běží se 119-ročník

Velká pardubická - Momentka ze slavného dostihového závodu - běží se 119-ročník Velké pardubické. | foto: MF DNES

Na startu první kvalifikace na Velkou pardubickou budou výteční koně

  • 0
Sobotní Velká cena města Pardubice - Memoriál Dicka Francise na 5800 metrů umožní prvním koním kvalifikovat se do hlavního překážkového dostihu sezony - říjnové Velké pardubické.

"Britský den" vedle ní nabídne ještě osm rámcových dostihů. Na start memoriálu se postaví vynikající koně. Favority by měli být zejména vítězové kvalifikací z roku 2010 Mandarino a Bremen Plan.Mandarino loňské první místo v závodě obhajuje.

"Mám z koně dobrý pocit, na kvalifikaci je připravený dobře," říká před závodem trenér Mandarina Stanislav Popelka. O jeho svěřenci je známo, že z jara mívá dobrou formu, letos ale na rozdíl od předešlých sezon ještě neběhal.

"Bylo to tak naplánované," vysvětluje dostihový trenér, který v tom, že Mandarino poběží poprvé hned v kvalifikaci, nevidí problém. Žokeje Jaroslava Myšku, který koně dosud jezdil, tentokrát nahradí v jeho sedle Jan Korpas. Původní jezdec totiž přesedlal na koně Baggia z konkurenční stáje.

"Musel jsem za něj najít alternativu. S novým žokejem je to vždycky trochu sázka do loterie, ale věřím, že si Honza Korpas s Mandarinem sednou, je to zkušený rajťák," nepochybuje Popelka. Spokojený bude s umístěním do třetího místa.

Podle něho nelze jednoduše označit jednoho nebo dva koně, kteří by měli umístění "na bedně" jisté.

"Kromě Mandarina a Bremen Plana tam je třeba skvělý Valldemoso. Sixteen obvykle formu vyladí až na podzim, kdy se běhá Velká pardubická. V tomto roce už ale běhala v Itálii. A takový Aspirant taky ukázal, že umí delší závody," vypočítává Popelka, podle kterého může na vítězství v kvalifikaci pomýšlet až osm koní.

Překvapit by kromě Baggia mohli třeba Zulejka a Lirain. Z nejznámějších koní budou chybět jen nejlepší dva z loňské Velké pardubické Tiumen a Amant Gris. Program začíná ve 13:00, hlavní dostih se běží jako šestý v pořadí od 16 hodin.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž