Na šampionátu ragbistů vyhrál soupeř Čechů

  • 2
Launceston, Tasmania - Jak by dopadlo Česko na světovém šampionátu ragbistů, pokud by se tam kvalifikovalo? Nejspíš by nejhorší nebylo. Rumunsko, které domácí reprezentaci zdolalo v červnu v elitní skupině mistrovství Evropy 31:5, na Světovém poháru v Austrálii porazilo Namibii, nejslabšího účastníka turnaje, o třicet bodů 37:7.

Namibie končí své účinkování na turnaji po čtyřech porážkách a hrozivým skóre 28:310. Nikdo z ostatních devatenácti účastníků nedal míň bodů a tolikrát neinkasoval. Na tom se nejvíc podepsala drtivá porážka od domácí Austrálii 142:0 v předchozím zápase.

"Bylo těžké se z toho dostat, hlavně psychicky. Ale myslím si, že jsme to zvládli. Proti Rumunsku už to špatné nebylo," řekl Sean Furter, kapitán Namibie.

Mužstvo z jihu Afriky se na šampionát dostalo jen proto, že jako vítěz kontinentální kvalifikace mělo účast jistou. Druhý tým z Afriky Tunisko vypadlo v dodatečné kvalifikaci se Španělském, které pak později nestačilo na Spojené státy.

Rumunsko - Namibie 37:7
Na stadionu v Launcestonu na ostrově Tasmania přišlo na dvě nejhorší mužstva skupiny A šestnáct tisíc lidí. Většina z nich fanaticky povzbuzovala Namibijce. "Děkuju Australanům i Tasmáncům, byli skvělí," poznamenal Furter.

Mužstvu to však nepomohlo. Vítězové se do soupeřova brankoviště probili už ve druhé minutě rojníkem Petricheiem. Do půle Rumuni položili další tři pětky a útoková spojka Tofan přidal dalších dvanáct bodů z kopů. Už v poločase bylo rozhodnuto, Rumunsko vedlo 32:0. Přitom v červnu v Praze vyhrálo nad Českem "jen" 31:5.

Kompletní výsledky, tabulky a další los šampionátu ZDE

"Jsem dnes nejšťastnějším kapitánem na světě. Výsledek je pro nás skvělý," řekl Romeo Gontineac, rumunský kapitán. "Určitě to pořádně oslavíme. Hráli jsme opravdu dobře."

Po přestávce evropský tým povolil a soupeř v 55. minutě snížil na 32:7. Konečnou podobu výsledku dal v samém závěru rumunský útočník Sauan.

"Děkuji rumunským hráčům. Ostudu jsme tady určitě neudělali," řekl francouzský kouč Bernard Charreyre, který trénuje Rumuny. Charreyre po šampionátu u rumunské reprezentace končí.

Rumuni startovali na svém čtvrtém šampionátu v historii a dosáhli svého čtvrtého vítězství.

Launceston, Tasmania, skupina A: Rumunsko - Namibie 37:7 (32:0)
Body:
Tofan 12, Petrichei, Cirbu, Chirac, Teodorescu, Sauan po 5 - Isaacs 5, Weesels 2. Pětky: 5:1.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Afrika, Ragby