MS v raftingu poprvé míří do Evropy

  • 1
Praha - Sjezd, slalom, head-to-head (paralelní sprint), sprint a kombinace. To jsou disciplíny, ve kterých bude bojovat třicet nejlepších raftařských družstev na světovém šampionátu v raftingu. Mistrovství se koná pod vypouštěným Lipnem na legendárních Čertových proudech. K divoké jízdě do Vyššího Brodu se od středy do neděle vydají i české posádky vedené Šárkou a Milanem Znamenáčkovými.

Domácí šestičlenné rafty jsou velkými adepty na medailová umístění.

Na světových i evropských šampionátech pravidelně sbírají ocenění: ženy, "Jezinky" z klubů RK Stan a Trója, si z loňského ME dovezly kompletní zlatou sbírku a trojský tým mužů hájí světový titul ze sjezdu v americkém Feyetteville 2001.

V dunících vodách Gauley a New River se Čechům povedl jen zmiňovaný sjezd, v ostatních disciplínách už tolik štěstí neměli. Ve sprintu projeli tratí jako osmí, slalom dokončili až devátí, což v součtu s brilantním sjezdem stačilo na kombinační bronz.

Dámy W&D Prostějov byly na MS, poznamenaném tragédií v New Yorku, čtvrté ve sprintu, vyhrály slalom, sjezd i celkový titul.  Mezi největší soupeře českých posádek patří ve třídě R6 tradičně dobře připravení Rusové, Němci, Slovinci či Slováci.

Letos však mají pořadatelé v náročném korytě starost i o méně zkušené borce z raftařsky exotických zemí - z Maďarska, Turecka nebo Nizozemska. "Občas se někdo topí. To k raftům patří," sdělil tisku ředitel závodu Stanislav Hájek.

I proto bude na Vltavě v pohotovosti štáb záchranářů včetně vodních hlídek na kajacích. Atraktivní akci s rozpočtem šesti milionů korun, kterou zaštítil Svaz vodáků ČR i místní samospráva, by měly přihlížet desetitisíce fanoušků.

Pro zájemce je v místě připraven bohatý kulturní program: divadelní představení, koncerty i taneční zábava. Hlavním tahákem však bude "Čertovská soutěska" pod hrází s velmi rychlou vodou - průtokem až 35 kubíků vody za sekundu a
vodáckou obtížností pět (WW).

Sklon trati dosahuje 4,75 procenta a na devíti kilometrech je výškový rozdíl 141 metrů.  Rafting, dnes populární zábava a adrenalinový sport, došel v devadesátých letech velkého rozmachu.

Původ raftů, což v překladu  z angličtiny znamená prám nebo vor, lze dohledat do roku 1846, kdy byl v USA patentován nafukovací člun. Od roku 1950 se začaly
vyrábět odolnější komerční rafty, v roce 1983 přibyl zdokonalený samovylévací raft typu Colorado.

Dnes se převážně užívají dobře ovladatelné čluny s uzavřenou konstrukcí o délce asi pěti metrů.  Do dějin raftingu výrazně zasáhli i Čechoslováci, kteří se za socialismu věnovali dnes již pozapomenutému sjíždění řek na tzv. matyldách.

Tyto veliké a špatně řiditelné gumové kolosy svezly české vodáky na Uralu, po sibiřských tocích a vřící Indus zlákal průkopníky Jirku Koudelu s novinářem Jaromírem Štětinou.

K poznávání pramenů veletoků se dnes vrací "expediční rafting". Jiná odnož, ta závodní, se již pevně etablovala na vodácké scéně a od roku 1994 má i svou vlastní zastřešující organizaci v Mezinárodní raftingové federaci (IRF), jež získala profesionální ráz po prvním kongresu v Augsburgu 1997.

I v Čechách je rafting stále populárnější: na domácích šampionátech či závodech Českého poháru se běžně sejde i necelá stovka sehraných týmů.

Na Lipně se sice bude konat páté MS (premiérově v Kostarice 1998), nicméně i řada předchozích závodů měla punc světových šampionátů. K nejprestižnějším vždy patřily Camel Whitewater Challenge na Zambezi v Zimbabwe.

Do zuřící zpěněné vody musí jít všichni soutěžící vybaveni helmou, neoprénem a plovací vestou, pádla dosahují délky postavy. Posádka raftu se může přidržovat
lan, nohy bývají pevně zaklíněny v úchytech na dně plavidla.

Řada lidí se domnívá, že rafting je nenáročný sport, o čemž svědčí úspěšnost takových zájezdů v cestovních kancelářích. Není to pravda. Němými svědky pak zůstávají utonulí amatéři, kteří v přírodních stěnách přecenili své síly.

K pravděpodobně nejhoršímu neštěstí rekreačního raftingu došlo v červenci 1999, kdy se při sjezdu švýcarské říčky Lütschine zabilo šestnáct lidí.

Přehled míst konání MS (International Rafting Federation):
1998
(Peralta, Kostarika): Rio Reventazon, 19. - 24. září
1999 (Augrabies Falls, JAR): řeka Orange, 19. - 22. srpna
2000 (Patagónie, Chile): Rio Futaleufú, 26. února - 3. března
2001 (Feyetteville, USA): Gauley a New River, 21. - 25. září
2003 (Lipno, ČR): řeka Vltava, 27. - 31. srpna


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž