ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Plavci se v roce 2022 mistrovství světa dočkají, ujme se o Budapešť

  • 0
Plavci přece jen budou mít letos mistrovství světa. Uspořádá ho na přelomu června a července Budapešť. O zařazení mimořádného ročníku šampionátu v plaveckých sportech rozhodla mezinárodní federace FINA.

MS se mělo původně konat už vloni ve Fukuoce, ale kvůli koronaviru a termínové kolizi po ročním odkladu olympijských her v Tokiu bylo odloženo na letošní květen. V minulém týdnu vzhledem k pokračující pandemii dostalo termín až na rok 2023.

V maďarské metropoli se MS konalo naposledy v roce 2017. V minulém roce Budapešť hostila mistrovství Evropy, na kterém získala titul na kraulařské dvoustovce Barbora Seemanová. Letošní vrcholné soutěže v bazénovém, dálkovém a synchronizovaném plavání, vodním pólu a skocích do vody se tam uskuteční od 18. června do 3. července.

Světový šampionát se za normálních okolností koná ve dvouletých intervalech, naposledy se závodilo v korejském Kwangdžu v roce 2019. Podle současného plánu se do olympijských her v Paříži v roce 2024 uskuteční MS v plaveckých sportech každoročně. V olympijském roce ho bude už v lednu hostit Dauhá. Šampionát ve Fukuoce má v příštím roce termín od 14. do 30. července.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž